Рапсодија Гершвина у Кијеву

У Кијеву је изведен музички програм „Гершвинов код“, састављен од композиција чувеног америчког композитора украјинског порекла. Џорџ Гершвин рођен је у породици руско-јеврејских имиграната, а његова мајка рођена је у Одеси.

У Театру „Оперета“, у Кијеву, премијерно је изведен Гершвинов код. Заједнички пројекат САД и Украјине подржала је америчка амбасада у тој земљи. На сцени су били симфонијски оркестар „Оперета“ и диригент Абел.

„Желим да ову музику музику пренесем украјинском народу. То је дивна, некада радосна, некада тужна или трагична музика, али у највећој мери је весела“, објаснио је Дејвид Чарлс Абел, амерички диригент. 

Композиција Гершвинов код има два сегмента – први се састоји од његових радова, од мјузикала до опера, а други је посвећен Гершвиновим мелодијама из чувених филмова. Један од учесника у пројекту је украјински оперски првак Сергеј Авдејев.

„Веома ми се допада ова музика. Први пут сам се сусрео са таквом хармонијом. Композиција је врло сложена и за мене је ово велико искуство“, прича Сергеј Авдејев, народни уметник из Украјине, солиста у Театру „Оперета“ у Кијеву. 

Рапсодија у плавом, Американац у Паризу, део опере Порги и Бес, песма Ухватио сам ритам, само су делови Гершвиновог кода.

Сергеј Авдејев, народни уметник Украјине, солиста у Театру оперета у Кијеву (4881):„Када сам певао имао сам осећај слободе, чистоће, светлог неба. Веома сам уживао, а Гершвинова музика је дивна“, 

Једна од најпознатијих Гершвинових арија је Summertime из опере Порги и Бес, настала је 1935. године.

Стварање композиције било је надахнуто украјинском успаванком коју је композитор први пут чуо у Њујорку 1929. године у извођењу хора из Украјине, под вођством диригента Александра Кошетса.

Гершвин је компоновао музику за класичне концертне сале, али и за театре на Бродвеју, са успехом и популарне мелодије. У класичну музику је унео елементе популарне музике, духовних песама и блуза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво