"Kool and The Gang" свирали у Хавани

Десетине хиљада Кубанаца присуствовале су јуче у Хавани бесплатном концерту групе „Кул енд д генг“, који је био први наступ неке америчке групе у овој комунистичкој земљи од 2005. године. Концерт одобрила влада САД.

Амерички "R&B" пионири "Кул енд д генг" (Kool and The Gang) подигли су јуче Хавану на ноге својим еклектичним миксом звукова на бини на отвореном, одмах уз светлуцаве воде Карипског мора, пише Асошијетед прес.

Роберт "Кул" Бел, његов брат Калис Бејан, саксофониста Денис Томас и бубњар Џорџ "Фанки" Браун, на овај начин су се придружили "шачици" америчких музичара који су наступили на Куби у последњих пар година, упркос вашингтонској рестрикцији путовања у ову острвску земљу и амбивалентном ставу њене комунистичке владе према рокенролу, хип-хопу и осталим врстама америчке музике.

"Ми представљамо музику. Путујемо светом и наша порука су љубав, разумевање и јединство", рекао је пред почетак концерта "Кул" Бел, певач, басиста и вођа групе која се прославила 1980-их година хитом "Celebration".

"Не долазимо као политичари, већ као музичари."

Десетине хиљада Кубанаца играле су и скакале "развучене" низ приобални Малкон булевар на којем је одржан бесплатни концерт, одобрен фанк, диско, "R&B", денс и соул легендама од стране владе САД.

Њихови обожаваоци, углавном људи средњих година, дошли су са децом, док су станари околних зграда попунили терасе.

"Та музика обележила је читаву генерацију Кубанаца, моју генерацију", изјавила је Франс пресу Ана Естевез, 50-годишња службеница чија је цела породица била присутна.

Из Хаване бенд иде за Мајами, у којем многи чланови кубанско-америчке заједнице и даље осећају дубоку мржњу према влади земље из које су побегли, пише АП.

Претходни наступ неке америчке групе на Куби био је "земљотресни" концерт хеви-металаца "Аудиослејв" (Audioslave) 2005, исте године када су концерт у тој земљи одржали и Аустралијанци "Ер саплај" (Air Supply).

Иако се од револуције 1959. године готово сви амерички музичари држе подаље од ове карипске државе, први се још пре 30 година одважио поп-рокер Били Џоел, чији "Хавана џем" 1979. у "Карл Маркс театру" са 4.800 седишта, кубански званичници и дан данас наводе као рокенрол "камен темељац" у Хавани.

Куба је под америчким економским ембаргом од 1962. Ипак, културна размена између две земље интензивирана је од доласка Барака Обаме у Белу кућу пре годину дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи