Хитови од пре 30 година који нам и даље одзвањају у ушима

Музички стил прве половине деведесетих година креирали су хитови који 2020. године славе три деценије од објављивања. Многи се са носталгијом сећају и често слушају песме који су доминирале светским топ-листама 1990. године, међутим, неке од њих никада нас заиста нису ни напустиле.

Сви воле музику своје младости. Она их враћа у безбрижна времена, подсећа на прве љубави, екскурзије, луде журке, седење са друштвом код некога из екипе... 

Међутим, овде није реч о носталгичном путовању у нечију младост. У питању је нешто сасвим друго – песме које су обликовале звук популарне музике у првој половини деведесетих година 20. века и даље могу да се чују свуда, иако се ове године навршава 30 година од када су представљене свету.

„Депеш мод“, група која и даље врло активно наступа, 5. фебруара 1990. године поручила нам је да уживамо у тишини (Enjoy the Silence). Рок прожет електронским звуком или синт-поп са чврстим рок скелетом по којем је познат енглески бенд до данас није отишао у заборав. Нити намерава у скорије време.   

Упркос томе што је каријера Шинејд О'Конор одавно пошла силазном путањом, песма коју је написао покојни Принс мало-мало па искочи из неког програма. Радијског, телевизијског, програма за интернет. Није ни чудо јер заиста ништа не може да се упореди (Nothing Compares 2 U) са емоцијама које ирска певачица емитује певајући о томе како преживљава љубавни крах. 

Инспирисана плесачима и кореографима, краљица попа покренула је Vogue тренд. Све популарнији жанр денс музике уз прстохват диско звука који је одавно био покојни, направио је хаос на музичкој сцени управо захваљујући Мадониној песми.

Дивљи Били Ајдол на врхунцу славе био је неукротив. Такве су му биле и песме – узми или остави. Албум Charmed Life имао је неколико „нумера за сва времена“, али је Cradle of Love некако ипак мало испред осталих. 

Највећи успех који је Џон Бон Џови постигао као соло извођач дошао је у виду песме за филм Млади револвераши 2. Прича се да је хит Blaze of Glory настао када се Џон супротставио Емилију Естевезу. Глумац је хтео Wanted Dead or Alive, Џон је сматрао да текстуално та песма не одговара филму. Кантри-рок тема настала је убрзо, освојила срца публике за трен ока и никада није дозволила да престанемо да мислимо на њу.

Хитови All I Wanna Do Is Make Love to You групе „Харт“ и Ice Ice Baby репера Ванила Ајса не уклапају се потпуно у профил осталих песама, нарочито када се узме у обзир контроверза око плагирања, тј. превелике сличности Ајсовог дела са композицијом Under Pressure групе „Квин“, из 1981. године. 

Ипак, не може се правити никаква музичка листа за 1990. годину без те две песме. Свакако довољно често искоче из полусна у који се повуку да би нас подсетиле на некадашњу музичку моду. И све остале видове моде.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво