У петак 13. на Коларцу Филхармонија свира монументалну Брукнерову Пету симфонију

Шеф-диригент Габријел Фелц и Београдска филхармонија припремају се за велики концертни изазов 13. децембра на сцени Коларчеве задужбине, а на програму је монументална Симфонија број 5 Антона Брукнера.

Један од верних следбеника Бетовенових идеја био је Антон Брукнер. Пандан маестралном примеру третмана облика фуге који срећемо у Бетовеновој Деветој, представља иста форма у Брукнеровој Симфонији број 5.

На програму концерта у Коларцу Београдске филхармоније, предвођене шефом-диригентом Габријелом Фелцом, који Брукнерову фугу назива „најлуђом фугом“ икада створеном, наћи ће се управо ово дело.

Припреме за ово гигантско остварење од самог почетка су текле другачије. Уз обимну партируру, Фелц је са оркестром проучавао архитектуру готске катедрале указујући на везу са симфонијском техником овог ремек дела.

„Антон Брукнер је био дубоко религиозан човек, рођен у малом месту поред Линца у изразито католичкој средини. Био је веома повучен и несхваћен, али је музика коју је стварао монументална. Исто као што је тона камења потребна да би се изградила катедрала, тако ћемо и ми градити ово дело. Иако прочишћена, симфонија је саткана од јаких емоција, ово је велики изазов за нас“, наглашава Габријел Фелц.

За припреме овог извођења Фелц се послужио музичко-архитектонском студијом колеге Бенџамина Зандера. У њој су сви елементи готске катедрале, од самог улаза до олтара, поистовећени са лаганим уводом у симфонију све до величанствене двоструке фуге и незаборавне коде која представља снажан и узбудљив завршетак изузетног дела.

Брукнер је био и један од највернијих следбеника Лудвига ван Бетовена чија увертира Посвећење куће претходни извођењу симфоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво