Кратке приче о Џону Ленону и Џиму Морисону, непревазиђеним легендама музике

На данашњи дан 8. децембра 1980. убијен је један од оснивача „Битлса“, Џон Ленон. На исти дан, 1943. године, рођен је фронтмен чувених „Дорса“, Џим Морисон. Две легенде, два различита музичка правца, обележили су рок сцену 20. века. Ово је неколико информација које морате знати о овим иконима музике.

Каријера певача, композитора и гитаристе „Битлса“, Џона Ленона, имала је и епизоде у којима се може описати као политички активиста, уметник, глумац и писац.

„Битлси“ су шездесетих година прошлог века порушили све рекорде и поставили стандарде популарне културе који ни дан-данас нису превазиђени.

Ленон је кремиран, а пепео је просут по Централ парку, где се данас налази „Поље јагода“, споменик у облику мозаика, у чијем центру је назив Ленонове песме Imagine. Више од 120 земаља тај споменик сматра вртом мира.

Ленон је живео уверен да свет може да се мења речима, музиком и сталним ангажманом због чега је био, и остао, идол свих оних који и даље вјерују у његову поруку: „Водите љубав, а не рат“.

Његов убица, Марк Чепмен, осуђен је на доживотну робију.

Посебну улогу у животу славног музичара имала је његова супруга, јапанска уметница Јоко Оно, коју многи окривљују да је допринела распаду „Битлса“...

Џим Морисон – песник у кожним панталонама 

Легендарни амерички певач, писац и песник Џим Морисон остао је упамћен као једна од најпопуларнијих и најутицајнијих личности у историји рок музике, а песме групе „Дорс“ деценијама после њиховог распада веома су слушане.

До данашњих дана, он је поштован као најхаризматичнији певач у историји рок музике. Груб, привлачан и мистериозан, а кожне панталоне, његов заштитни знак на сцени и ван ње, постале су обавезни део одеће рок звезде.

Морисон је аутор и неколико књига песама, кратких документарних филмова и раних музичких спотова који су обележили одрастање омладине широм света.

Околности изненадне смрти у 27. години и тајна сахрана, биле су и остале предмет гласина.

Сахрањен је на гробљу Пер Лашез у Паризу. На споменику пише да је био песник, јер је Морисон себе сматрао – првенствено песником.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво