У петак 13. опет ФРКА у Дому омладине

У петак, 13. децембра од 20 до 23 часа, у сали Американа Дома омладине у Београду биће одржана ФРКА#5 – Фестивал ромске културе и активизма.

Жеља организатора Фестивала је да ромска култура буде заступљенија и доступнија свима, без обзира на верску и националну припадност, образовни статус и старост и привуче пажњу јавности у промовисању отвореног дијалога, који је окренут ка решавању проблема и најважнијих питања ромске заједнице.

Гост Јутарњег програма, Драган Ристић, редитељ и оснивач састава „Кал“, који ће између осталих наступити на предстојећем Фестивалу, напомиње да је задовољан како Фрка данас функционише, али да очекује да ће за две године бити још боља.

„Као и увек имамо проблема, а проблеми су финансијске природе. Према неким подацима на овим просторима живи око пола милиона Рома, а ми заправо, немамо ниједну институцију културе која је подржана од стране државе. Имамо нешто мало споменика материјалне културе. Имамо Коштанину кућу Врањској Бањи. Имамо у Господара Вучића удружење где је и црква, додуше, са тим сада имамо проблем. Имамо споменик Шабана Бајарамовића у Нишу, и ту се ствари практично завршавају, истиче Ристић.

Зато су овакви програми плод залагања појединаца који желе да покажу и себи и другима да нешто може да се промени. У инат свему Фестивал постоји већ пет година и на њему учествују значајни уметници.

„Сама чињеница да су гости не само Роми, већ и већинска популација која изводи ромску музику, говори о једној исконској потреби за мултикултурализмом на овим просторима“, додаје гост Јутарњег програма.

На фестивалу ће наступити: глумица Горица Поповић, глумац Слободан Бода Нинковић, певачица Александра Слађана Милошевић, група „Кал", Иван Куртић, Душан Куртић и оркестар Ивана Макевића и сви они ће изводити ромску музику.

Улаз је слободан, али сви који имају намеру да дођу, морају се пријавити путем мејла, rkc.roma@gmail.com, што је практично улазница.

ФРКА#5 је један од начина да се пронађе нови модел како би се нагласиле позитивне вредности Рома као што су: врхунска уметност (нарочито из области музике), слободан дух, толеранција и друго. Циљ фестивала је да представи савремену ромску културу на креативан и иновативан начин, без истицања културних и етничких разлика, наглашавајући универзалне вредности које су нам заједничке.

Тренутно је ромска заједница као и њихова култура маргинализована у свим аспектима социјалног и економског живота. Жеља организатора је да ромска култура буде атрактивнија и доступнија свима, без обзира на националну припадност, образовни статус и старост, да добије на снази и привуче пажњу јавности у промовисању отвореног дијалога, који је окренут ка решавању проблема и најважнијих питања ромске заједнице.

Први догађај оваквог типа у Србији је организован 25. септембра 2015. године. Испред Владе Србије се том приликом окупило око 250 учесника. Присутнима се обратила, између осталих, и представница Европског парламента, Сораја Пост. Поворка учесника је прошетала Немањином улицом. Испред аутобуске станице Београд је уручена хуманитарна помоћ мигрантима, а након тога, у Миксер хаусу је отворена изложба „Роми и уметност“ Ивана Преде. Уследиле су трибина „Европа, Балкан и Роми“, дебата о Ромкињама између традиције и еманципације и пројекција филма о Шабану Бајрамовићу. У вечерњим сатима наступили су: бенд „Црне мамбе“ из Ниша, „Џипси мафија“ из Зрењанина и GRUBB из Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара