Осам деценија школе у којој су поникли Стефан Миленковић и Немања Радуловић

Осамдесет година заједничког музицирања – тако гласи позив за концерте које ће овог месеца, поводом јубилеја, одржати ученици музичке школе „Коста Манојловић“. Концерти ће се одржати у самој школи, Београдској филхармонији и на Коларцу. Као ретко која образовна установа, школа има програме за децу са посебним потребама, као и програм за специјално надарене ученике.

Шта је заједничко Стефану Миленковићу, Немањи Радуловићу и Александру Сердару? Сви су били ученици музичке школе „Коста Манојловић“ у Земуну, школе која је почела да ради као издвојено одељење једне друге музичке школе. Данас има хиљаду ученика.

„Овде радим већ 27 година. Иначе сам веома везана за ову школу јер сам ову школу и завршила. Наши ученици често наступају и за вртиће и основне школе“, наводи Тања Јаблановић, професор клавира у музичкој школи Коста Манојловић.

Велики проценат ученика наставља студије музике у земљи или иностранству.

„Свирам клавир већ десет година и врло сам успешан у томе. То је нешто што ме испуњава и што је мој живот. Планирам да наставим студије, тј. да студирам у Америци. Имам више позива од више професора са више универзитета из више земаља“, каже  ученик четвртог разреда музичке гимназије „Коста Манојловић“ Андреј Марковић.

Објашњавају нам шта је, рецимо, најбитније за соло певање.

„Емоција... и глума. Мени је на пример, певање све у животу, тако да морате једноставно пет сати дневно да вежбате, да радите на себи, то је оно што је јако битно“, истиче Ален Поповић, ученик треће године соло певања.

„Ми имамо велики број ученика који наступају на разним међународним и домаћим такмичењима. На такмичењу у нашој земљи по којем се рангирају школе, то је републичко такмичење, наша школа је сваке године у врху – у првих пет“, напомиње директорка школе Зорица Вукосављевић.

Школа једина у Србији има одељење за слепу и слабовиду децу. Зато је опремљена софтвером за штампање нота на брајевом писму. Има седам одсека и до сада ју је завршило више од три хиљаде ђака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво