Лука Шулић: Трудим се да будем револуционаран

Након турнеја широм света као део признатог дуа "2Cellos", виолончелиста Лука Шулић је одлучио да сам сними албум и буде први музичар у историји који ће извести целокупна Вивалдијева „Четири годишња доба“ у аранжману за соло виолончело.

Албумом, који је снимио за „Сони класикал“ у Риму, Шулић се враћа својим класичним коренима, а представиће га низом наступа, укључујући и Београд 6. фебруара у Центру „Сава“.

"2Cellos" су током своје каријере имали за циљ популаризовање класичне музике, а како, у разговору за Танјуг, Шулић истиче, то је управо један од разлога зашто се одлучио баш за композицију Четири годишња доба.

„Сматрам да се свако ко слуша ово Вивалдијево дело одмах може заљубити у класичну музику, а то јесте моја животна мисија. Треба се борити. Ми користимо друштвене мреже, као један од начина промоције, али исто тако одабиром самог репертоара класику приближавамо публици. Одабрао сам дело које је за све, а ако се то презентује на прави начин, одсвира са пуно емоција, жара и страсти, ако ужива извођач у томе – онда ће уживати и публика, доћи ћемо до њихових срца“, каже виолончелиста.

Други разлог за одабир Четири годишња доба је, како каже, тај да је за њега био велики уметнички изазов да одсвира ово дело први пут у историји у аранжману за виолончело: „Увек када нешто радим и са 'Ту челос' и самостално, желим да направим нешто ново, нешто револуционарно“.

Међутим, ово Вивалдијево дело га веже и за најранија сећања из детињства, јер како открива, то је била прва касета у колима његовог оца, одрастао је уз ту композицију.

„Увек ми је била жеља то да одсвирам на челу и ево напокон је дошло право време за то пошто смо са '2Cellos' узели једну паузу од турнеја, те је ово био најбољи тренутак да се и Стјепан и ја посветимо соло пројектима које смо имали у глави већ дуже време“, наводи музичар.

Разлог због којег је "2Cellos" толико успешан и због којег је постао музички феномен, је, како истиче, баш због њихових индивидуалних карактеристика и квалитета које поседују као индивидуалци. 

„Било би штета занемарити тај аспект наших живота, а 'Ту челос' ће увек бити ту. Имамо прилику да доживимо све што можемо од класичних концерата по салама, халама до арена, што је стварно велико задовољство“, објашњава Шулић.

За Београд га вежу само најлепше успомене, а један од најбољих концерата, признаје, догодио му се у Арени када су наступали као "2Cellos". Од београдске публике, зато нема трему и једва чека да се врати у Центар „Сава“.

„И тамо смо имали сјајан концерт, зато сам нестрпљив да истрчим на бину и дам све од себе“, поручује Шулић. 

За време снимања у Риму родила му се черка Хана којој је и посветио албум.

„Посветио сам јој албум да јој се одужим јер ме није било тамо. Никада то нећу прежалити, али нажалост, неке ствари једноставно не можеш да планираш. Хана се родила 13 дана раније, а ја сам наивно мислио да ћу отићи у Рим, снимити албум и вратити се супрузи. Али ето, судбина је тако хтела, порођај је прошао добро, тако да смо сви срећни што ћу сада, због паузе са 'Ту челос' бити више са својом породицом“, закључује Шулић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се