Јасмина Леви доноси звуке оријента и фламенка у Београд

Београдској публици вечерас ће се у Комбанк дворани представити Јасмин Леви, једна од најпознатијих певачица сефардске музике.

Јасмина Леви је стекла славу широм света музиком инспирисаном нотама сефардских Јевреја који су пре 500 година морали да напусте родну Шпанију. Многи су се населили на Балкан, па и босанска севдалинка има елементе сефардске музике.

Госпођо Леви, веома сте популарни у Европи, Израелу, такође и у Србији. Један сте од најпознатијих сефардских музичара, реците ми како се ваше порекло одразило на вашу музику.

„Моји преци потичу из Шпаније и Турске, ја сам сефардска Јеврејка и моји преци су морали да напусте своје домове у Шпанији 1492. године за време владавине краљице Изабеле Фердинанд. И тада су се сефарди раселили широм света. Моја фамилија је дошла у Турску, пре пола миленијума. Одрасла сам у Јерусалиму, граду у којем се укрштају различите културе, у који су насељени људи из свих крајева света и тамо живе заједно. Арапски акорди, оријент и фламенко, па џез, преплићу се у мојој музици“.

Позната је трагична прошлост вашег народа. И народи овог региона имају сличну историју, преживели су тешка времена и егзодусе. Како бисте описали народ који је био у избеглиштву и како се то одразило на земље које су их примиле.

Једну од мојих најлепших песама посветила сам избеглицама. Нисам политичар и ја мишљење и осећање исказујем кроз музику. Као Јеврејка одгајана сам с том прошлошћу која ме је свуда пратила, да бити избеглица значи да мораш да се селиш из једног места у друго и то је део мог бића. То је тема која ме и иснпирише и увек се трудим да помогнем“.

Да ли знате да је ваша музика популарна и у Србији, и шта очекујете од овог концерта?

Радујем се што ме прихвата и ваша публика. Очекујем једну од најлепших вечери у мом животу. Чула сам све најлепше о српском народу и једва чекам да им се представим“, каже на крају разговора истакнута израелска уметница.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво