Читај ми!

Десет песама које Чола неће певати у Арени, а требало би

"Продужи даље", "Чија је оно звијезда", "Ти живиш у облацима мала"... Судећи по црним и наранџастим словима на белим београдским билбордима и искуству са претходних концерата, када саставља репертоар, Здравко Чолић се држи реченице којом је ономад рекламирао Апатинску пивару - "Ништа ја не би` дир`о". Када би се Чола одрекао општих места своје каријере, да ли би и стихови следећих десет песама распродали пет Арена?

1) Само причај

Публика је склона да нове албуме дуговечних извођања упоређује са класицима, уз неизоставан закључак да је некада све било боље, па и музика. Само причајте, али прво послушајте баладу са албума "Ватра и барут" Музику и текст је написао Бруно Ковачић.

2) Анђела

Још једно женско име на списку опеваних у Чолинуим песмама. Има ли Анђеле која не би волела да јој Здравко Чолић уживо отпева баладу са албума "Завичај" из 2006. године. Када Ђорђе Балашевић пише текст, грешке нема. Музика коју је компоновао сам Чола, једнако је раскошна.

3) Пјевај, пјевај на клетој гитари

Да ли сте знали да је за Чолу писао и Сергеј Јесењин? Аранжман и музику на стихове чувеног руског песника написао је Корнелије Ковач. Песма на невероватан начин затвара албум "Чаролија" из 2003. године. Зашто не би затворила и неки од концерата у Арени?

4) Ничији и свачији

Још једна "Чаролија". Ко је бољи песник, Јесењин или Балашевић? Музику потписују Корнелије Ковач и Здравко Чолић.

5) Шта радиш ту

Песма са веома запаженог албума Окано из 2000. године о којој је довољно рећи да је стихове написао Арсен Дедић. Шта ли ради овде?

6) Спавају ли очи небеске

Највећа мана песме са албума "Да ти кажем шта ми је" из 1990. године је што траје само два минута. Чолин глас уз пратњу хора звучи небески. Текст је дело Марине Туцаковић, а музика Зорана Кикија Лесендрића

7) Само кад ми кажеш љубав

Први Чолин послератни албум из 1997. године "Кад би моја била", у продукцији Горана Бреговића. Заслуге за мелодију деле Бреговић и Чолић, а за текст Марина Туцаковић, Љиљана Јорговановић и Брега.

8) Тринаест дана

Женска особа која 13 дана избегава Чолу и не јавља му се на телефон. Научна фантастика у режији Горана Бреговића и Марине Туцаковић.

9) Само она знa

Која ли је Чоли 1988. године душу украла? Само он зна... Албум "Роди ме мајко сретног" из не претерано сретног периода Чолине каријере.

10) Ти си свјетло, ја сам тама

Шта се деси када пођу на пут скитница и дама? Репрезентативни представник доба шлагера са Чолиног првог албума "Ти и ја" из 1975. године. Музика и текст Арсена Дедића.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво