Сабор народне музике, нова песма за антологију

Победничка песма првог Сабора народне музике је песма Хасана Дудића „Ја сам жена, нисам стена“ коју је извела Ивана Шашић.

00.45 – Гласови публике пристигли СМС порукама нису променили водећу позицију на табели и тако је прво место на првом Сабору народне музике убедљиво освојила песма за коју је текст и музику урадио Хасан Дудић, а аранжман Зоран Влајић, Ја сам жена, нисам стена коју је отпевала Ивана Шашић.

Друго место и награду од 250.000 динара освојио је Немања Максимовић за песму Лепа Стана, за коју је текст написао Крста Станковић Њењуловић, а музику Крста Станковић Њењуловић и Драгана Мариновић Симоновић.

Треће место и 180.000 динара освојио је Никола Зекић и Расти мој зелени боре на музику и текст Радослава Граића. 

00.30 – После гласова које је доделио стручни жири треће место на табели освојио је Никола Зекић са песмом Расти мој зелени боре, на другом се налазио Ђорђе Чавић и Кад се душа на жицу посече, а на првом Ивана Шашић и песма Ја сам жена, нисам стена.  

На Сабору су додељене и две награде које не зависе ни од гласова публике ни од гласова стручног жирија, већ од оцене коју је донео ауторски стручни жири, који се бавио одабиром најбољег текста и најбољег аранжмана.

Стручни ауторски жири чинили су прослављени текстописац Марина Туцаковић, Слободан Марковић, аутор и аранжер многобројних хитова забавне и народне музике и Зоран Дашић, композитор и текстописац „Легенди“.

Ауторски стручни жири је донео једногласне одлуке и за најбољи аранжман наградио Зорана Влајића, који је истовремено и аутор музике за песму Сведок љубави коју је извео Кале Дијамант.

Задатак за избор најбољег текста, како истиче Марина Туцаковић, није био ни мало лак, али када су чули и прочитали речи песме Кад се душа на жицу посече, ауторски жири је једногласно одлучио да је тај текст и аутентичан и поетичан, а при том и мало другачији те је зато наградио Немању Радивојшића, аутора текста, у чије име је награду примио извођач песме, Ђорђе Чавић. 

Добитница естрадно-музичке награде за животно дело је Драгана Мирковић, најмлађа добитница овог признања од када се додељује ово признање. Признање јој је уручио председник Семуса, Драгиша Голубовић Голуб.

Савез естрадно-музичких уметника Србије додељује неколико признања заслужним великанима музичке сцене и то у категорији национални естрадно-музички уметник Србије.

Вршњаку Радио Београда, 95-годишњем музичару, аранжеру, композитору, дугогодишњем диригенту џез оркестра Телевизије Београд Љубиши Бубиши Симићу признање је уручила Главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а, Оливера Ковачевић.

Национално признање за народну музику уручено је и дугогодишњем виолинисти Народног оркестра Радио Београда, Бранку Белобрку.

Признање за народну музику за 2019. годину додељено је Љубиши Павковићу, човеку који је клавирску хармонику поставио на место које јој припада.

Националну награду добио је и Недељко Билкић, певач који је три пута побеђивао на београдским Саборима, написао преко стотину композиција, снимио 30 ЛП плоча и стотинак синглова.

Ово вече није могло да прође ни без даме која је градила народну музику у Србији и уписала се у њену историју. Национални естрадно-музички уметник Србије је и Лепа Лукић.

23.50 – Гласање је завршено! Док чекамо да се изброје гласови, уручена су признања заслужним уметницима. 

Победник Сабора народне музике биће изабран по евровизијском начину гласања, односно равноправном поделом гласова стручног жирија и гласове гледалаца пристиглих путем СМС порука. СМС гласање публике траје 15 минута, а са једног броја може се гласати до 20 пута.  

Гледаоци имају 15 минута да пошаљу СМС са редним бројем изођача и песме која им се највише допала на број 5556. Цена поруке је 36 динара, а сав приход намењен је Удружењу родитеља деце оболеле од малигних болести, „Звончица“. 

23.00 – Представљање такмичара се ближи крају. Драги Домић долази из Шапца и пева Хвала ти једина моја. Млађену Тошовићу треба Анестетик јер му је срце сломљено. Боже, каква жена воли само Ацка Незировића, а „Академци“ из Ниша нас враћају у прошлост и певају нам песму Комшика.

22.40 – Следи још осам композиција. Под редним бројем 17 Биљана Петковић пева песму о растанку Хладне руке, тужне очи. Немања Кујунџић поручује Чекај ме, а Ивана Шашић верује да ће њена песма Ја сам жена, нисам стена, постати нови евергрин. Мића Рашић зна да Љута ракија једина може да „обори“ Србина.  

22.20 – Свом снагом свога гласа, Нада Јовановић ипак каже Више се не борим. Бојана Богосављевић нас води на пут Од Пожеге до Шаргана, али Јадранка Барјактаровић се одлучује да крене Ђе ме љубав води. Кад се душа на жицу посече, Ђорђе Чавић не зна да ли тугује или слави.

22.00 – Ренато Хенц верује да ће се десити Ако нам је тако суђено. Напиши песму позива Мирјана Алексић, а Биљана Прокић пева Прва љубав, док Маја Лазовић саопштава Коначно.

21.35 – Тодор Малетин одлучно тврди Снове вам не дам, а Никола Зекић пева Расти мој зелени боре и позива нас да запевамо и заиграмо заједно. Бане Мојићевић жели да уживамо уз нумеру Мајко судбино, а Хеј животе туго моја каже млада Ирина Арсенијевић.

21.19 - Такмичарски део Сабора отвара Немања Максимовић песмом о Лепој Стани која памет мути. Кале Дијамант је Сведок љубави и позива нас да са њим запевамо сви. Весна Димић нас води на Север и југ.  Ненад Милевски каже Све је теби опроштено и позива нас да обратимо пажњу на речи његове песме.

21.00- Избор најбоље композиције у духу српске традиције може да почне. Уз звуке песме Слику твоју љубим, Снежана Ђуришић, Маринко Роквић и Ана Бекута подсећају нас на непролазни хит Томе Здравковића. 

У организацији Радио-телевизије Србије и Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) организовано је такмичење у оквиру којег ће бити проглашена најбоља композиција, текст и аранжман.

Прво место у категорији најбоље композиције понеће 350.000, друго место 250.000, док за треће место следи 180.000 динара.

Осим тога, најбољи текст и аранжман биће награђени са по 100.000 динара. Значајним појединцима СЕМУС ће доделити и награде Национални естрадно-музички уметник Србије.

Поред такмичарског програма, Сабор употпуњују и посебни гости - Драгана Мирковић, Снежана Ђуришић, Ана Бекута и Маринко Роквић.

За музичку подршку побринуће се Народни ансамбл РТС-а под управом Синише Вићентијевића и Саборски оркестар под управом Зорана Влајића.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво