Спремите се за 35. Београдски џез фестивал

Дом омладине Београда, од 22. до 27. октобра 2019, представља 35. Београдски џез фестивал, под слоганом „Џез светковина“. Јубиларно издање уместо пет, трајаће осам дана са скоро 30 концерата и мноштвом пратећих догађаја.

Никола Конте, чувени италијански музичар који је са великим успехом наступио на првом обновљеном фестивалу, овога пута у улози ди-џеја увешће публику у слављеничко расположење 21. октобра од 21 час у Централном холу Дома омладине Београда.

Свечано отварање 35. Београдског џез фестивала заказано је за 22. октобар у 19 часова у Великој сали Дома омладине Београда, уз дупли програм. У првом делу вечери српско-интернационални састав Николов-Ивановић "Undektet", са Мажик Маликом (Magic Malik), значајним представником средње џез генерације из Француске као специјалним гостом, извешће посебно припремљен програм за ову прилику. 

Потом наступа великан француске сцене, чији рад је отворио врата многим тамошњим савременим ауторима, Анри Тексје са пројектом „Сенд вуман“. 

Јубиларни фестивали су прилика да се осврнемо на пут који нас је довео до данашњице – тренутка у коме се Београд и Србија поново поносе великим међународним џез догађајем, омиљеним код публике свих генерација – Београдским џез фестивалом.

Представљајући традицију отворености наше средине за све универзално важне уметничке тенденције, фестивал је основан 1971. године, као спона у повезивању Југославије са светом. Те прве године биле су спектакуларне по броју и значају аутора и музичара који су се на њему нашли, а са временом су очекивања публике расла, стављајући организаторе пред изазов да на њих адекватно одговоре.

Током 20 година постојања у „првом животу“, фестивал је постао институција за себе, светионик културе некадашње државе.

Кад је Дом омладине Београда уз подршку Града Београда, после паузе од 15 година, обновио Београдски џез фестивал, требало је поново се доказати: публици, музичарима, нашој и међународној јавности.

Селекција која је 1971. са лакоћом могла да се ослони на већ доказане џез величине, многе од њих у то доба у пуној снази, те 2005. године само донекле је имала могућности да се ослони на традицију, а много више да се окрене будућности.

Кључ је био у препознавању нове генерације аутора који су управо закорачили на светску џез сцену, доневши нову естетику – они не само да су тумачили стандарде на нови начин, него су са собом донели нову врсту џеза, прилагођену новим временима. Виртуозност се подразумевала, али су емоција, став, визија и уметничка порука, поново дошли у први план.

Ту генерацију савремених џез аутора у нашој средини систематски је годинама заступао Београдски џез фестивал, који данас може да се похвали са око 300 премијерно представљених састава и њихових концерата, током 15 година обновљеног трајања.

Са њима је дошла и нова публика, она која представља будућност џеза, заинтересована да истражује и доживи нешто ново. Са посетиоцима чија је већинска старосна структура од 20 до 40 година, можемо да се похвалимо да смо један од фестивала са најмлађом публиком у Европи.

Као једини џез фестивал из Србије који је члан Европске џез мреже, кроз пажљиво вођене активности на плану међународне сарадње и учешће у конференцијама, сајмовима и другим догађајима из пословне сфере, Београдски џез фестивал поново је постао глобално препознатљив и релевантан уметнички догађај, равноправан део интернационалне породице џез фестивала.

Улазнице за све концерте су у продаји преко продајне мреже „Тикет вижна“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво