„Свеноћно бденије“ на затварању 51. Бемуса

На свечаном затварању 51. Бемуса, 19. октобра у Коларчевој задужбини наступиће два најзначајнија хора наших простора: Хор Радио-телевизије Србије и Хор Хрватске радио-телевизије.

Невероватно духовно дело, Свеноћно бденије Сергеја Рахмањинова биће централно дело репертоара и удружиће два изузетна хорска ансамбла под управом маестра Бојана Суђића. Као солисти на концерту ће наступити мецосопран Ивана Србљан, тенор Марко Живковић, док ће специјални гост бити Михаил Круглов, дубоки бас.

Хор Радио-телевизије Србије, који концертом на Бемусу обележава 80 година постојања, једини је професионални ансамбл оваквог типа код нас. Хор је кроз своју историју наступао са многим истакнутим диригентима и солистима, учествовао је на фестивалима широм Југославије и Србије, а оствариовао је успешне турнеје по читавој Европи.

Такође, Хор је добитник многих признања, а његов репертоар обухвата најзначајнија дела хорске литературе, комплексне партитуре вокално-инструменталне и оперске музике, а негује и музику популарних жанрова.

Висока уметничка стремљења позиционирала су Хор РТС-а као реномирани ансамбл, препознатљивог звука и извођачког угледа, који је уз диригента Бојана Суђића активно присутан у српском музичком животу.

Збор Хрватске радио-телевизије основан је 1941. године за потребе тадашњег радијског програма. Делујући најпре као камерни ансамбл, временом је прерастао у први велики професионални хор у Хрватској.

У првим годинама деловања репертоар су обликовали диригенти Младен Позајић, Драган Гуртл и Борис Папандопуло, а потом су тај пут наставили шефови диригенти Сергије Раинис, Владимир Крањчевић и Игор Куљерић, а онда и Тончи Билић чије су стваралаштво и дугогодишње вођство оставили снажан траг у репертоару хора.

Изводећи широк репертоар у распону од ренесансне до савремене музике, a cappella и уз инструменталну пратњу, хор исказује изузетну свестраност, која му је донела гостовања широм Европе, сарадње с низом истакнутих диригената, као и са многим солистима светског реномеа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво