Хор који брише границе, ансамбл „Александров“ у недељу на Тргу републике

Пре сат времена чланови ансамбла „Александров“ слетели су у Београд. На Тргу републике наступиће у недељу, у 12 сати и 30 минута. Биће то други концерт на отвореном чувеног руског хора у Београду. Ми се данас подсећамо дуге, значајне, али и трагичне историје овог хора.

Хладна Русија. Далека 1883. година. Александар Васиљевич Александров, познатији као Саша, рођен је 13. априла у Плахину, селу у близини Москве. Импресивним певањем убрзо је задивио свет, али историја га другачије памти.

Дванаестог октобра 1928. године, доктор наука и мајор Александар Александров преписује ноте забележене током грађанског рата. Оснива се хор Црвене армије са 12 чланова.

Предводи га Александар Александров. У годинама које долазе постају понос и симбол Русије. Музиком су брисали границе. Наступали су на ратним жариштима широм света.

Црвена армија 26.јуна 1941. године одлази на фронт, испраћена песмом хора Александров Свети рат. Иста музика чула се и 2007. године у седишту НАТО-а. Једини су руски хор који је наступао у седишту Нато алијансе.

Наступали су у Југославији, Авганистану, Пољској, Финској, Сирији и многим другим земљама. Музика се не мери бројевима, али њихови су импозантни.

Певају на готово свим језицима света, укључујући кинески и индијски. На репертоару имају 2.000 нумера, ансамбл броји 200 чланова, а наступе су одавно престали да броје.

Ипак, један датум свет је посебно запамтио – 25. децембар 2016, 5 часова и 20 минута.

Авион Ту-154 полеће из Адлера у Русији ка војној бази Хмејмим у Сирији. Два минута касније нестаје са радара. Био је то последњи лет за 64 члана ансамбла Алекснадров.

Министарство одбране Русије обновило је анасамбл, а први наступ после несреће имали су већ у фебруару. Одлучили су да кроз ванвременску музику живи сећање на њихове колеге.

У недељу ће хор Александров 14. пут наступити у Београду. Овде имају свој парк и многобројну публику, која посебно ужива у њиховом певању на српском.

Уз њихову музику и далеко постаје ближе. Недеља, Трг републике, хор „Александров“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара