„Нишвил“ од следеће године без волонтера

Нишки џез фестивал „Нишвил“ од наредне године укида волонтерски програм за младе. Организатори саопштавају да су на овакву одлуку приморани због слабог интересовања спонзора и донатора за те програме.

Волонтери из свих делова света били су претходних 10 година један од препознатљивих симбола „Нишвил џез фестивала“. Наредне године их неће бити, јер је фестивал, како кажу, принуђен на ригорозне мере штедње.

„Колико год неком изгледа да је волонтеризам бесплатан, он није бесплатан за организотора јер кошта 12 дана смештаја учесника, исхрана, три мајице, ранчић, едукација и све то јесу неки трошкови“, објаснио је Иван Благојевић, директор „Нишвил џез фестивала“.

За 10 година на фестивалу је било више од 3.500 волонтера. Они су у Ниш стигли из 200 градова. Постали су омиљени и код извођача и код публике.

„Југ Србије губи највећи омладински програм, једно место где су млади могли да се срећу, упознају и уче о многим другим стварима које не могу да уче ни у школи, ни преко друштвених мрежа, ни путем неких других омладинских организација“, нагласио је Марко Недељковић, координатор Волонтерског тима. 

„Та пријатељства која су се стекла на 'Нишвилу' остају за цео живот. Тако да, поред тог културног дела и културолошког аспекта, упознавања музике и уметности, млади ће изгубити друштвени однос“, истакао је Душан Бранковић, координатор Волонтерског тима.

У „Нишвилу“ кажу да су у претходних 10 година у волонтерски програм уложили око 30 милиона динара и он је постао један од водећих у Србији.

„Просто су део културе и уметности понели са собом, улепшавали су слику фестивала, пуно нам помогли у организацији, али тај неки друштвено-корисни аспект 'Нишвил' не може сам да финансира“, поручио је директор нишког фестивала.

„Нишвил“ ће наредних година за 100 волонтера са најдужим стажом обезбедити бесплатне улазнице за фестивал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво