Растко Обрадовић: Подршка колега ми даје подстрек за напредовање

Још као средњошколац, Растко Обрадовић је привукао пажњу љубитеља џеза, појављујући се повремено на џем-сешнима у легендарном клубу „Чекаоница“. Наступ „Растко Обрадовић квартета“ на 35. Београдском џез фестивалу, 23. октобра у Дому омладине Београда, је уједно и промоција првог албума квартета под називом "Тhe Northern Experience".

Одсек за џез у средњој музичкој школи „Станковић“, Растко је завршио за само две године (данас предаје у овој школи), а потом отишао је на студије у Осло, где је формирао квартет са колегама. Музику описује као мешавину класике, џеза, балканског и норвешког фолка. 

Албум Тhe Northern Experience је снимљен крајем 2018. године у "Future Nature Sound", студију у Панчеву уз подршку СОКОЈ-а и организације „Мултикултиватор“, а 25. октобра ће бити објављен за издавачку кућу "AMP Music and Records" из Норвешке. Улазнице су у продаји преко ticketvision мреже.

Јако рано сте почели да наступате и професионално се бавите музиком, како сте открили џез и ко су музичари који су на Вас највише утицали у периоду формирања?

- Џез је одувек био пристуан у кући мојих родитеља, али ме је у тај жанр увео и заинтересовао породични пријатељ Радоица Босиочић који је иначе колекционар плоча и дискова квалитетне музике међу којима има и џеза. У том периоду на моје формирање највише су утицали Јан Гарбарек, Бојан З, Сони Ролинс, Кени Герет, а под утицајем Гарбарека почео сам да слушам и традиционалну музику из различитих крајева света, пре свега келтску и скандинавску.

Џез одсек МШ „Станковић“ завршили сте за само две године, како се сада сећате тог периода свог живота, из перспективе професора у истој школи?

- Сећам се да сам одувек желео да напредујем што више и да сам био гладан знања, што је пријало и мом тадашњем професору Неши Петровићу. Поред тога што ми је преносио знање везано за џез и свирање саксофона, охрабривао ме је у томе што радим. Мислим да је то јако битан фактор у настави. Како сам преузео бакљу трудим се да пружим ученицима и знање и веру у то што раде.

Професионално усавршавање наставили сте у Ослу у Норвешкој. Шта је најбитније што сте тамо научили и да ли сте размишљали да наставите да градите каријеру живећи у иностранству?

- Човек кад се измести из сопственог окружења и зоне комфора, кроз муку научи нешто о себи и ономе што је важно. Ја сам конкретно научио да је за мене музички битно да радим на себи где год се географски налазио, а кроз тамошњу културу да је тимски рад најбитнија ствар, јер велики број норвешких бендова прави иновативну музику упркос томе што нису сви виртуози на инструментима. Тај заједнички дух, отвореност и креативност превазилази баријере и тако настаје музика која има специфичан дух и свежину.

Свирате фузију џеза, класике, балканског и норвешког фолка. Да ли мислите да ће се у будућности све мање пажње обраћати на жанровску искључивост? Како ће изгледати будућност џеза?

- Џез музика је настална у одређеном географском и друштвеном контексту у коме је тадашња популарна музика пре коришћена као носилац импровизације и узор композицијама. Имајући у виду да музичар у данашње време има приступ огромној количини музике свих жанрова, то указује да је фузија неминовна у надолазећим издањима као што већ можемо чути код великог броја модерних џез састава.

Као сасвим млад музичар већ наступали на Београдском џез фестивалу 2013. и 2014. године. Какве утиске носите са тих наступа?

-То је велико и значајно искуство. Много тога сам научио свирајући са музичарима са којима сам наступао тада.

На 35. Београдском џез фестивалу премијерно ћете представити свој први албум снимљен са норвешким квартетом, под називом "Тhe Northern Experience". Реците нам нешто више о албуму, колегама из бенда и како ће бити конципиран наступ у Дому омладине.

- Композиције које су објављене на албуму "Тhe Northern Experience" настале су као покушај рекреирања генералне атмосфере одређених догађаја, места и размишљања која сам имао током студирања у Норвешкој. На албуму свирају моји добри пријатељи из Осла: Рејмонд, Александер и Мартин, са којима сам свирао у бројним различитим комбинацијама и са којима сам увек имао добру енергију и разумевање, па је било једино природно да управо они чине мој бенд. Такође, на албуму имамо специјалног госта, Аркадија Шилклопера на хорни, који је својом непресушном енергијом, огромним искуством и знањем додао посебан зачин композицијама и инспирисао цео бенд да да максимум. Нажалост Аркади није у прилици да гостује на концерту са нама, али ћемо зато имати госта изненађења.

Прошле године имали сте прилику да наступате на финалном концерту "Euroradio Jazz" такмичења, где сте оставили толико снажан утисак, да вас је уредник оркестра одмах позвао да им се придружите. Реците нам нешто више о томе како сте доживели овај изузетан успех и даљим плановима са "Euroradio Jazz Orchestra"?

- На Еурорадио џез такмичењу сам наступао са фантастичним бендом „Scime trio" у којем су сви музичари врхунски, тако да сам био баш изненађен када сам добио позив за "Euroradio Jazz оркестар". Турнеја са њима је била феноменално искуство. Свирали смо, између осталог, комплексну музику естонске музичарке Кирке Карја и повезао сам се са врхунским младим музичарима широм европе.

Проглашени сте за најбољег младог музичара у 2019. години од стране Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије. Шта за Вас значи ово признање?

- Драго ми је да имам подршку колега, то ми даје подстрек за даље напредовање.

Како видите актуелну српску џез сцену?

- Домаћа џез сцена је у успону са све више ауторских пројеката и издања.

Београдски џез фестивал пету годину за редом организује програм под називом "Serbian Showcase", у којем ове године учествујете, са циљем да домаћој и међународној публици и критици представи рад џез аутора млађе генерације. Колико је по Вашем мишљењу важна ова мисија БЏФ?

- Мислим да је "Serbian Showcase" Београдског џез фестивала јако битан програм као подршка нашој џез сцени, програм који ставља уметнике из Србије на радар домаће и европске џез публике и критичара.

Београдски џез фестивал одржава се по 35. пут, шта за Вас као музичара значи ова манифестација и да ли постоји неки концерт са претходних издања који сте слушали из пубике, а који Вам је био посебно важан и остао до данас у сећању?

- Београдски џез фестивал је за мене посебан догађај у години који пратим од средњошколских дана, а посебно се сећам концерта Џо Ловановог Нонета на Коларцу, 2009. године ако се добро сећам.
 
Поред наступа свог бенда, чије концерте на 35. БЏФ препоручујете публици?

- Пре свега препоручујем да одслушају остале бендове са Serbian Showcase: "Dragon's Fuel" и Милан Станисављевић квинтет. Од осталих концерата на фестивалу препорчио бих "Gilad Hekselman Trio", „Николов-Ивановић андектед“, Henry Taxier – Sand Woman, „Мингус биг бенд, "Charles LLouf Kindred Spirits" и наравно Ketil Bjornstadov nastup.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара