Џезерско вече на Бемусу уз Душка Гојковића и Стјепка Гута

После две оперске звезде на отварању, друго вече 51. Бемуса обележиле су две звезде трубе, легендарни Душко Гојковић и Стјепко Гут, који су наступили са Биг бендом РТС-а.

На свечаном отварању Бемуса почасно место имала је арија – музичка форма блиска свим историјским епохама. Централно место на отварању имао је Симфонијски оркестар РТС-а и маестро Бојан Суђић, сопран Ангела Георгиу и Чарлс Кастрано. Другог дана Бемуса, бину је преузео слатки џез звук.

У првом делу програма, Гојковић је изводио композиције мејнстрим бибапа, док је Гут у другом изводио обраде старих српских мотива, теме које су преживеле векове, а за које уметник сматра да носе невероватну енергију, навео је ЦЕБЕФ.

„Радо сарађујем са Биг бендом РТС-а, јер момци сјајно свирају. За мене је увек задовољство да са њима свирам. На првом месту зато што их све познајем, а друго зато што је то још један разлог да свирам у Београду. Ми смо пупком везани за овај град“, објашњава Душко Гојковић.

„Каријеру сам започео из џез оркестра Радио-телевизије Београд. Душко Гојковић као старији колега ми је дао неке савете и упуте где учити школе и студирати. Једноставно, везан сам за све њих“, истиче Стјепко Гут.

Спој Гојковића, Гута и Биг Бенда РТС-а на концертној сцени пружио је публици Бемуса прилику да осети импресивну импровизацију, оригиналност интерпретације и потврду успешне сарадње истакнутих уметника и еминентног ансамбла која траје дуги низ година.

Сјепко Гут, аранжер, професор, диригент, једини је солиста на труби који је свирао у оркестру Каунта Бејзија и у оркестру Дјук Елингтона, два најзначајнија Биг бенда двадестеог века, са уметницима који су стварали џез.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво