„Детур“ – први концерт у Београду

Иако постоје дуже од деценије, „Детур“, перјаница хрватског попа, одржаће свој први концерт у Београду, другог октобра од 21 сат у клубу у Цетињској улици. Електро-акустик поп музичка атракција из Хрватске отвориће пети "Indirekt Showcase Belgrade" фестивал.

„Детур“ смо срели овог августа, на фестивалу „Фулирање на мору“ у Тисном, код Шибеника и то  баш на дан када је био потврђен београдски концерт. Код нас стижу након највећег концерта у каријери, одржаног у Малој дворани Дома спортова у Загребу прошле године, али и сјајних распродатих концерата у „Творници културе“, бару "Vintage Industrial" и КД „Ватрослав Лисински“ са групом Павел, као и фестивалима „Eгзит“ и „Си стар“.

Ову годину почели су са две награде „Порин“ за „Поп албум године“ и „Најбоља изведба групе с вокалом“, а на новинарској музичкој манифестацији "Rock&Off" освојили су признање у "Pop&off" категорији.

„Не правимо разлику да ли свирамо код куће или негде даље, а за Београд знамо да имамо публику и то нам је баш драго. Ми већ дуго, ево тринаесту годину свирамо и дуго овако функционишемо. Зато ми се чини да је за нас као бенд најважније да унутар нас штима, да смо сви расположени и усвирани, да се ми радујемо свирци и сусрету са публиком, да смо увек спремни дати свој максимум. А када је тако, верујемо да и публици само може бити добро и пријатно, нарочито у размени те такве енергије. А сви музичари највише уживају у томе, када се то деси. То се нама готово редовно дешава и драго нам је због тога“, рекао је Ненад Боргудан, фронтмен бенда Детур.

„Ненад пише пјесме, текст, глазбу и онда пошаље као инфо или скице – визије аранжмана свима у бенду. Онда се ми затворимо у наше музичке кућице или на пробама послушамо то па даље заправо заједно радимо на коначној верзији пјесме“, истакла је певачица бенда Ђина Викторија.

Аутори, најчешће књижевници и музичари из Србије, умеју да кажу да од књига и музике можемо да живимо, али не сваки дан. 

„Чини ми се да то овиси и о жанровима. Они који су упитни у неком смислу, увијек више зарађују. Е сада, ми изгледа имамо срећу као бенд да нас сврставају и у андерграунд – алтернативно, али и комерцијално. Добро смо прихваћени и од критике, колега као и од публике, а мислим да идемо некако ка томе да се то може лепо посложити... али ми тренутно сви у бенду имамо и друге послове. Ненад је иначе по струци архитекта, али ради као сценограф. Наш бубњар у још пет-шест бендова, он нам је 'глазбеник фултајм'... Наш басист је и тонац, клавијатурист је скипер и доктор а ја радим на радију као новинарка, а имам и вокалне инструкције. Сви смо некако ту, али у тим неким креативним индустријама“, рекла је Ђина.

„Да је ствар чисте егзистенције, вјерујем да бисмо од наше глазбе сви из бенда могли живјети релативно нормално. Али сви имамо и ту особену креативну страст, свако свој алтер его који испуњава и која је део сваког од нас, тако да нико није баш 'факс идиот', већ имамо доста још тога што нас занима, инспирише и покреће“, закњучио је Ненад.

Где се боље тестира нови концертни материјал, у концертној дворани или на летњем фестивалу попут „Фулирања на мору“, свирали сте на бини, која је на плажи?

„Пазимо какав репертоар бирамо, покушавамо се и прилагодити различитој публици, изаћи у сусрет очекивањима. Има људи који воле нашу музику па поведу некога ко нас не познаје... зато се трудимо око репертоара. Често се догоди, ми смо радијски јак бенд у Хрватској и онда се деси да се људи изненаде када чују двадесетак пјесама које јако добро знају, а вјеровали су да нас не познају. И наравно, као и сви па и ми, волимо када нам дођу такозвани 'профилирани људи' (тако је било на првој свирци у Београду, гостовали смо на концерту бенда 'Ничим изазван') – било да је то фестивалска публика (а и фестивала има разних) то јест када су то људи који нас прате и врло добро знају шта све могу очекивати од нас“, рекао је Ненад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво