„Лајбах“ и „Џуно риектор“ свирали у СКЦ-у

У склопу заједничке турнеје, групе „Лајбах“ и „Џуно риектор“ наступиле су синоћ у СКЦ-у. „Лајбах“ је на познатом терену обележио 30 година рада, док је британском електро саставу ово премијерни наступ у Београду.

Авангардна словеначка група "Лајбах" (Laibach) и пионири го-тренс музике "Џуно риектор" (Juno Reactor) из Велике Британије наступили су у ноћи између недеље и понедељка у Студентском културном центру Београда (СКЦ), у склопу заједничке европске турнеје.

Оба бенда имају у основи електронски звук, с тим што "Лајбах" нагиње индустријској музици са дубоким, готово роботским вокалима, а "Џуно риектор", који је компоновао за филмове "Матрикс", "Мортал комбат", "Беовулф" и "Било једном у Мексику", свира тренс обогаћен етно елементима.

Концерт је почео у 22.10, наступом "Лајбаха", који је на бини остао око 90 минута.

Словеначка група, последњих година готово одомаћена у Београду по броју наступа, овог пута је променила репертоар и у част 30 година свог постојања нагласак ставила на рани део каријере.

Блок композиција из тог периода заузео је прву трећину "Лајбахове" свирке, а електронска музика подвучена индустријским звуцима ритма била је праћена на видео биму снимцима машина у покрету.

Друга трећина је отпала на неколико обрада националних химни са последњег, у Београду често промовисаног албума "Volk", да би завршни део концерта припао највећим хитовима, међу којима је публика, обучена углавном по готик моди, најбоље примила "Alle Gigen Alle" и "Тanz Mit Laibach", уз марш армије костура на видео биму.

Група "Џуно риектор" под вођством Бена Воткинса на овој турнеји обухвата музичаре и играче из Јужне Африке и Јапана, и њен наступ у СКЦ-у, који је почео после поноћи, готово је потпуно био у знаку племенског ритма и свеопштег плеса у сали.

За такав угођај постарали су се бубњар, ритам машина и свирач на бонгосима, који је носио ратничке боје. Бен Воткинс је свирао гитару, а један од двоје певача преко чела је имао - скијашке наочаре.

Концерт "Џуно риектора", на коме је сала била знатно попуњенија него током наступа "Лајбаха", трајао је готово 120 минута, и завршио се негде око два сата изјутра.

"Џуно риектор" су у Србији први пут, а светску славу су стекли са ремиксом песме "Control" бивше порно звезде Трејси Лордс.

Иначе, "Лајбах", међународно најугледнија група из доба бивше СФРЈ, на заједничкој турнеји са колегама из Велике Британије прославља 30 година постојања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво