„Добро јутро децо“ очекује нову музичку тему

За култну радијску емисију „Добро јутро, децо“ упућен је позив младим композиторима до 30 година да креирају оригиналну музику за ту емисију.

Први конкурс намењен младим композитирома расписан је прошле године на иницијативу Весне Ћоровић Бутрић, одговорне уреднице Редакције образовног програма за децу, младе и породицу Радио Београда 1. Тема је била деведесета годишњица од рођења Драгана Лукића и на овом конкурсу победу је однео Стеван Доброта.

Гостујући у Јутарњем програму, млади композитор истиче да је ово искуство много значило и њему и његовој породици. То га је подстакло да се још преданије посвети компоновању што је резултирало материјалом за нови албум који је спреман за снимање.

Ове године обележава се и 75 година рада Редакције образовног програма за децу, младе и породицу Радио Београда 1 и 65 година емисије Добро јутро децо.

Млади конпозитори треба да ураде музику на текст инспирисан причама Јелене Билбије Лапчевић која је 24. марта 1929. године изговорила први пут, култну реченицу „Овде Радио Београд“. Исто је изговорила и новембра 1944. године после ослобођења Београда када је обновљен рад Радио Београда.

Јавности је остала позната као изузетан аутор књига за децу и њена књига Јесењи путници треба да послужи младим композиторима као инспирација. Од младих композитора се очекује да се не воде устаљеним, крутим правилима како треба да звучи музика за децу, већ да размишљају модерно, уз коришћење електронике или живих инструмента, напомиње музичар Александар Петровић који је члан жирија.

„Овај конкурс је намењен композиторима да се размахну. Пре свега, да покажу шта и колико могу, и пошто је ово примењена музика, на овај или онај начин, не треба бити уско везан за појам 'дечја музика'. Ово је примењена музика која мора да прати тему која је задата, а која мора да буде радијски питка и да на прави начин дочара тему. Управо то је Стевану прошле године донело победу“, наглашава Аца Селтик.

Међутим, постоје и нека ограничења. Музика би требало да траје од пет до 10 минута и мора да садржи варијације на тему које ће моћи да се примене у односу на текст који прати. Музику за конкурс треба послати у мп3 формату, до 25. октобра, на имејл адресу dobrojutrodeco.konkurs@rts.rs.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара