Двадесеттроје свирало један клавир у Новом Саду – да ли је оборен Гинисов рекорд

Двадесет и троје младих је у новосадској Градској кући покушало да обори Гинисов рекорд свирајући петоминутну композцију на једном клавиру, а да ли су у томе успели знаће се до краја године.

Уз подршку Омладинске престонице Европе Нови Сад (ОПЕНС), ученици и професори Музичке школе „Исидор Бајић“ месецима су увежбавали композицију „Зора“ – Ивана Марковића, која је написана специјално за ову прилику.

Обарање Гинисовог рекорда, Новосађани су могли да прате уживо на преносу ОПЕНС-а директно на Тргу слободе.

„На лицима деце смо видели ту срећу када су завршили, што јесте и циљ ОПЕНС-а, да подржи њих и њихове идеје и на то смо поносни. Суштина је да се различити садржаји од младих и за младе подрже у циљу да их охрабримо и дамо ветар у леђа. На нама је да чујемо њихове захтеве и да им изађемо у сусрет и помогнемо им и након 2019“, објашњава координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

Идеја је поникла на клавирском одсеку Музичке школе, као један од начина да се класична музика приближи публици, на атрактиван и несвакидашњи начин.

„Нови Сад је препоносан вечерас на ове младе људе. Ми смо само помоћ, логистика и подршка њиховој идеји чиме смо показали зашто смо европски центар младих и културе. Трудимо се да максимално помажемо и да се трудимо око знаменитих манифестација“, објашњава члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

„Ово један од догађај који показује да рад, енергија и упорност код младих долазе до изражаја. Овај догађај показује да је град Нови Сад заслужио титуле које има и на које можемо да будемо поносни. Ови млади људи и њиови професори померају границе“, каже потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

Преносу на Тргу слободе претходио је и „Отворени час клавира“ и то на четири локације: Градска библиотека, Порта, испред „Трчике“ и испред Српског народног позоришта на ком су могли да учествују и аматери и професионалци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво