Лука Шулић, половина „Ту челоса“, 6. фебруара у Центру „Сава“

Након седам година турнеја широм света као део признатог дуа „Ту челос“, виолончелиста Лука Шулић се враћа својим класичним коренима са првим албумом за „Сони класикал“ и са новим пројектом долази у Београд где ће 6. фебруара наступити у Центру „Сава“.

Шулић ће извести целокупна Вивалдијева Четири годишња доба у аранжману за соло виолончело.

Изврсни виолончелиста Лука Шулић за свој први самостални пројект узео је једно од најатрактивнијих дела класичне музике.

Његова драматична интерпретација Четири годишња доба први је целовит снимак из популарног циклуса барокних концерата уређених за чело солисту.

„Волео сам Вивалдијева Четири годишња доба од кад сам био дете. Увек сам желео да свирам ово дело на виолончелу и волим да преузмем нове изазове“, каже Шулић.

Чак и у барокном ремек-делу Лука Шулић спреман је да пркоси очекивањима и да разбије границе, па након стотине снимака са соло виолинама, Шулића изводи Четири годишња дела на виолончелу.

„Четири годишња доба је врло захтевно дело за виолину, а камоли за виолончело, тако да је за мене то био дуг и тежак процес. Две године сам припремао аранжман, мало по мало, део по део. На крају, надам се да ће слушаоци осетити исто узбуђење као и ја током снимања овог албума, током којег смо и први пут довели Вивалдијево дело до виолончела“, рекао је Шулић.

Рођен 25. августа 1987. у Марибору у Словенији, у музичкој породици, Шулић је музичко образовање започео у петој години живота заједно с оцем, челистом, који му је био први учитељ.

Уписао је Загребачку музичку академију како би усавршио своју технику, а затим је студије наставио најпре у Бечу, а касније на престижној Краљевској музичкој академији у Лондону.

Свуда цењен због своје технике и виртуозности, убрзо је постао један од најпопуларнијих младих класичних музичара који је као солиста, за камерну музику и у савременим композицијама свирао концерте у најзначајнијим класичним дворанама широм света, уз пратњу познатих оркестара.

Године 2009. освојио је посебну награду за виолончело на Међународном такмичењу Лутославски у Варшави, а 2011. наступио је у дворани Вигмор у Лондону, освојивши награду Краљевске музичке академије.

Две године касније са пријатељем и колегом Стјепаном Хаузером основао је „Ту челос“ који је брзо постао нови планетарни феномен, захваљујући реинтерпретацијама и реаранжирању познатих рок и поп песама.

Улазнице за концерт у Центру „Сава“ биће у продаји од 24. септембра по ценама од 5.900, 4.900, 4.400, 3.900, 2.900 и 2.500 динара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 09:03) - anonymous [нерегистровани]

Mali ste pisali o obojici

Sad i o ovom jednom.