Провокативни словеначки састав „Лајбах“ 4. децембра у Београду

Једна од најпровокативнијих група са простора бивше Југославије, мајстори перформанса и ангажованог музичког стваралаштва, култни словеначки колектив „Лаjбах“, 4. децембра одржаће ексклузивни концерт за своје највеће обожаваоце у београдској Комбанк дворани, у оквиру светске турнеје на којој представљају свој последњи албум "The Sound of Music".

Овај албум, објављен 2018. године, настао је када је „Лајбах“ као први рок бенд са Запада посетио Северну Кореју 2015. године поводом 70-годишњице ослобођења те земље, а садржи песме изведене том приликом, као и музику из тада снимљеног документарног филма Дан ослобођења.

Увек на ветрометини критике, увек јасно исказујући свој став према савременом свету, чланови словеначког састава представљају истинске уметнике на музичкој сцени, а сваки њихов наступ представља мултимедијални спектакл којим на најнепосреднији начин комуницирају са својом посвећеном публиком.

Поред нумера са новог албума, публика ће на концерту у Београду моћи да чује и највеће хитове из свих фаза бенда, као што су Life Is Life, Resistance Is Futile, Смрт за смрт, How You Will Pay, Eurovision, The Whistleblowers, те нове песме написане за научно фантастични филм Iron Sky – The Coming Race, у режији Тима Вуоренсоле, који се тренутно приказује у европским биоскопима.

Током година „Лајбах“ је остварио завидну каријеру у светским оквирима, енглеска штампа их је прогласила најопаснијом групом на свету, њујоршки радио их је поводом турнеје по Америци најавио као бенд који укида земље и ствара нове. Од свог оснивања 1980. године одсвирали су више од 1.000 концерата широм света, а на првој европској турнеји ‘83. године, "Турнеји по окупираној Еуропи", путовали су и наступали обучени у униформе југословенске војске.

Позната баварска радио станица Зüндфунк/Баyерисцхер Рундфунк поставила их је на мапу најважнијих музичких бендова и извођача у историји поп музике, док је цењени енглески музички магазин WИРЕ сврстао њихов екстремни наступ у Термоелектрани Трбовље 1990. године међу „60 концерата који су потресли свет“.

Група је током готово 40 година постојања издала више од тридесет албума, о њој су снимали филмове, писали дипломске радове и докторске дисертације, а реномирани бостонски MИТ објавио је књигу о њима, под називом Interrogation Machine.

Утицали су на бројне светски познате музичаре као што су "Nine Inch Nails", Марлин Менсон и Рамштајн, док је њихова матична издавачка кућа чувена лондонска „Мјут рекордс“, која под својим кровом окупља нека од најистакнутијих светских музичких имена, попут „Дипеш мод“, Ника Кејва, „Голдфрап“, Мобија, „Њу ордер“ и бројне друге.

Омражени и прогоњени од готово свих политичких структура и режима бивше Југославије, проглашавани непожељним у Немачкој, Француској и Русији, забрањивани у Словенији и Југославији и поново оспоравани приликом последње посете Северној Кореји, „Лајбах“ следеће године слави пуне четири деценије свог постојања, а београдска публика ће уочи овог јубилеја бити у могућности да се подсети неких од омиљених нумера из њихове богате каријере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво