„Могу, дођи да видиш“, хор пензионера тражи појачање

Ако је веровати немачким и британским истраживањима, пензионери који певају дуже живе, пију мање лекова и ређе су у депресији. А да је песма лековита и доноси добро расположење схватили су и сениори из најмлађег београдског хора „Могу, дођи да видиш“. Они организују аудицију и траже појачање.

Окупили су се први пут ове године на Дан шале, али данас певају кô од шале и поручују: „Могу, дођи да видиш“, то је уједно назив новооснованог хора намењенog старијимa од 55 година.

„Одлучила сам се тако што сам професионални певач у пензији и онда сам чула да се овде у 'Ђури Салају' оснива хор и пријавила сам се пошто сам пензионерка, а ово је хор трећег доба и моје место је ту“, рекла је чланица хора Ержебет Стојић.

А своје место у хору пронашло је око 20 пензионера. После летње паузе заједно се распевавају и певачи некада професионалци и њихове колеге почетници.

„Ја сам се вратила неких 50 и нешто година уназад када сам последњи пут певала у хору гимназије, тако да мислите колико је то дивно. Све ово што се пева, то је нешто што ја волим и што ме испуњава, староградске песме, ја волим наравно и романсе, а у гимназији сам певала и 'Мокрањчеве руковети' и, морам да нагласим, Ваљевска гимназија је у питању“, напоменула је чланица хора Боја Цветановић.

„Ја волим све, заиста волим све и народно, и забавно, и арије, и Паваротија, али не знам много. Тако се лепо ми осећамо овде, ја не знам шта бих дао кад бисмо могли да будемо овде по цео дан да певамо, да се дружимо и да се нашалимо наравно, па што да не“, рекао је члан хора Радоје Вељовић.

Ведрог духа им не мањка, па зато диригент хора објашњава да са сениорима није тешко радити.

„Хор изузетно напредује, чланови су пре свега талентовани људи и гласовно способни, што је било изненађујуће колики број талентованих људи се уопште пријавио на аудицију и велики број њих се задржао, тако да одлично функционишемо и мислим да ће то у будућности бити једна лепа сарадња“, истакао је диригент хора, Стефан Симоновић.

Музика их је спојила, али се, кажу, од часова певања више радују дружењу.

„Овде смо два пута недељно на вежбама, на пробама конкретно. Лепо дружење, лепо утрошено слободно време“, каже члан хора „Могу, дођи да видиш“ Мирослав Бабић.

„Ми интуитивно доста радимо са старијим суграђанима, и оно што се показује кроз наш рад, а то је да су људи жељни таквих активности које уливају такво једно расположење, које негују њихове хобије, њихове таленте, окупљају се људи сличних интересовања, што је много битно и самим тим буде много лепа енергија на тим часовима“, истиче Милена Јовановић Дељанин са Универзитета за треће доба „Ђуро Салај“.

А сви старији од 55 година који желе позитивну енергију, добро друштво и музику могу да им се придруже. Овај хор тражи појачање, аудиција је 1. октобра на Дан старијих особа у 18 часова на Универзитету „Ђуро Салај“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво