Мајстор руске балалајке први пут у Београду 7. децембра

Први пут у Београду 7. децембра биће одржан концерт виртуоза из Русије Алексеја Архиповског. Блиставо, очаравајуће, експлозивно и емотивно, оцењују музички познаваоци његово извођење и феноменалну музику.

Руског музичара често пореде са Паганинијем или Хендриксом. Алексеј Архиповски је као и они преокренуо музичко схватање слушалаца, откривши нове могућности балалајке.

Архиповски је створио нов начин свирања на руском народном инструменту, објединио је аутентични манир извођења са сопственим методама. Његова открића и феноменалан резултат музичких експеримената обезбедили су уметнику пуне сале пажљивих слушалаца и наступе које публика памти читав живот.

Страст према музици наследио је од оца који је у детињству свирао хармонику. Са девет година Алексеј је уписао музичку школу, одсек балалајка, а већ је на крају имао први солистички концерт.

Тада су на југу Русије, у његовом родном месту, схватили да је звезда пред њима. Архиповски је дуго био члан најпознатијих руских ансамбала, а од 2002. године започео је солистичку каријеру. Управо тада креће у потрагу за сопственим звучањем, посебним стилом и успео је у томе.

Алексеј Архиповски сматра да је балалајка ризница тајни и загонетки. Не престаје да их одгонета и да бесконачно задивљује своју захвалну публику новим идејама и открићима. Многи слушаоци и професионалци га називају чаробњаком, маестром због његове магичне музике. Публика пажљиво ослушкује сваку његову ноту, диви се сваког момента његовом извођењу и са нестрпљењем ишчекује нове обрте у уметниковим аријама.

„Не сматрам да сам типичан музичар који свира балалајку... И према балалајци се не односим као према руском народном инструменту, него као према инструменту на ком је могуће извести било коју мелодију“, наглашава уметник.

Све је могуће – управо са том идејом Алексеј Архиповски је постао радо виђен гост на многим фестивалима класичне, етно, народне и џез музике у свим светским дворанама: у САД, Кини, Јужној Кореји, Немачкој, Француској, Шпанији.

И сваки пут његови слушаоци потврђују да се Алексеј Архиповски не уклапа ни у какве калупе, да је његово извођење непоновљива импровизација, а његов таленат одушевљава. Позивамо вас да посетите први концерт најбољег и најхаризматичнијег музичара на балалајци Алексеја Архиповског у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво