Колекција највећих хитова групе „У шкрипцу“

„Југотон Кроациа рекордс“ и „Лонг плеј“ вас позивају на промоцију „Колекција највећих хитова“ групе „У шкрипцу“, у издању „Кроациja рекордсa“, која ће бити одржана у петак 13. септембра од 13.00 у Југотоновој продавници у Нушићевој 27.

„У шкрипцу“ новоталасна група, чији албуми данас имају антологијски статус добила је недавно своје прво компилацијско издање.

Колекција највећих хитова доноси двадесет великих хитова бенда који се с првим албумом, речима новинара и музичког критичара Бојана Мушћета, из алтернативног миљеа трансформисао у праву поп атракцију.

Првенац Године љубави објављен је 1982. године, а с песмом Као у боји показали су величанствену зрелост иако још у основном замаху.

Годину дана касније објавили су кључни албум О је! који је представљао и њихов зенит, не само у ауторском, него и у изведбеном и продукцијском смислу. Песме Ноћ ча-ча-ча и Коцкар и данас се могу носити с продукцијским стандардима радијских станица и клубова, а хитови О је! и Сиђи до реке имају статус евергреена.

Изврсно уклопљени неоромантичарски трендови још су више придонели успеху банда. Екстензија овог албума, мини ЛП Нове године објављен исте године имао је још комерцијалнију ноту, па је хит Колико имаш година бенду осигурао статус првокласне музичке сензације.

Почетком осамдесетих београдска демо сцена је буктала па је након Пакет аранжмана светло дана угледала и сјајна компилација Артистичка радна акција с десет београдских новоталасних бендова.

„У шкрипцу“ је с две песме, Памфлекс дом и Јужно воће назначио свој артистички потенцијал. Уз врстан и препознатљив вокал Милана Делчића Делче и ингениозност клавијатуристе и аутора Зорана Вуловића, „У шкрипцу“ је само с две песме назначио да се Београдска алтернативна сцена неће зауставити на Пакет аранжману.

Сви њихови албуми то су и потврдили, а након четвртог албума Будимо заједно објављеног 1984. године долази до промене чланова у бенду.

Касније се банд окупио с новим певачем, у једном тренутку вратио се и Делча, те су објавили албум Изгледа да ми смо сами с којег се издвојила насловна песма. Оно што су „У шкрипцу“ направили у свега четири године љубави, од 1981. до 1984., свакако им даје статус једнога од најважнијих бендова на овим просторима.

Нажалост, 2011. године напустио нас је певач Милан Делчић Делча па је ово издање, у склопу којег се налазе никад до сада објављене фотографије бенда ауторке и такође култне фигуре тог времена Горанке Матић, посвећено његовом гласу и делу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво