Хор и Симфонијски оркестар РТС-а у Сомбору обележавају рођендан Радио Београда

„Класику, молим“ – назив је концерта који се, у оквиру обележавања 95. годишњице Радио Београда, одржава у Сомбору, у Градској хали „Мостонга“, у суботу, 7. септембра од 20.30.

У Сомбору наступају Хор и Симфонијски оркестар РТС-а под диригентском палицом маестра Бојана Суђића. Директан пренос концерта је на Радио Београду 3 и на РТС Планети.

Репертоар је „топ класика“ и укључује неке од популарнијих композиција класичне музичке литературе.

„Програм је разноврстан тако да ћемо имати и Охридску легенду и Велику чочечку игру, али ћемо имати и нумере из опера Кармен, Набуко, Кнез Игор. Занимљиво је и да ће се ту наћи и филмска музика, као што су на пример Пирати са Кариба“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, Николета Дојчиновић, одговорна уреднице Музичке редакције Радио Београда 1 и координатор догађаја.

Додаје да је идеја била да се прослава рођендана радија децентрализује, па су тако концерти организовани у различитим градовима Србије.

„Цела ова прослава је прослава свих наших програма, и трудимо се заиста да заједно учествујемо и да покажемо шта Радио Београд, као најстарији електронски медиј у Србији, може, зна, уме и шта је до сада урадио“, нагласила је Дојчиновићева.

Главни и одговорни уредник Радио Београда 1, Срђан Бошковић, наглашава да није случајно одлучено да се вечерашњи концерт одржи у Сомбору, с обзиром на то да је то град са веома богатом традицијом, нарочито у области уметничке музике.

Симфонијски оркестар и Хор РТС-а такође славе 80 година постојања, а Радио Београд свој 95. рођендан обележава серијом концерата јер је музика важан елемент његове историје и постојања.

„Грађани Сомбора имају прилику да чују професионално и највише уметничко извођење популарних дела уметничке музике“, наглашава Бошковић.

Поред тога, Главни и одговорни уредник Радио Београда 1, изражава захвалност управи Града Сомбора на покровитељству ове манифестације. 

У склопу прославе рођендана Радио Београда, а као увертира у обележавање стоте године постојања, први концерт је био организован 25. августа, када је у Београду, на Калемегдану наступао Биг Бенд, чији је наступ имао пренос на РТС Планети.

У плану су још РТС Караван, 12. септембра у Косовској Митровици, а ту су и две Шаренице – 14. и 15. септембра, са бројним гостима и солистима.

У САНУ се такође организује Свечана академија, на којој ће бити додељени Златни микрофони.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво