Славни басиста Стенли Кларк 23. октобра у Комбанк дворани

Вечерима вокалног џеза – 24. октобра, када наступа америчка вокална дива Дајен Ривс, и акустичне џез традиције – 27. октобра, коју славе „Мингус биг бенд“ и легендарни саксофониста Чарлс Лојд, Дом омладине Београда придружује се празнику за љубитеље фјужна, у Комбанк дворани 23. октобра.

У Комбанк дворани ће наступити чаробњак бас гитаре Стенли Кларк са својим бендом. 

Стенли Кларк је заузео место на џез Олимпу још средином седамдесетих, као оснивачки члан прослављеног фјужн састава "Return to Forever" и успешан соло извођач. Његовом заслугом, бас гитара је на велика врата ушла у џез.

Стекавши почетно искуство са старим мајсторима, међу којима су Хорас Силвер, Арт Блејки, Декстер Гордон, Гил Еванс и Стен Гец, и на контрабасу, Кларк је добио класичну основу која га је издвојила од других бас гитариста, одређујући га јасно као џез музичара који стреми новим начинима изражавања, спојивши џез и рок сензибилитет.

Када је "Return to Forever" био на врхунцу популарности, Кларк се паралелно упустио у соло каријеру, поставши први фјужн басиста са златним плочама и распродатим светским турнејама.

Његова нумера School Days постала је један од највећих фјужн хитова свих времена.

Осим плодне сарадње са Чиком Коријом у "Return to Forever", блистао је у бројним џез поставама, попут Clark-Duke Project, са Џорџом Дјуком, трија "СМW", са Маркусом Милером и Виктором Вутеном, као и на турнеји са Хербијем Хенкоком и Вејном Шортером.

Остварио је и бројне сарадње са великанима рока, међу којима су Пол Макартни, Стјуарт Копленд, Џеф Бек, Рон Вуд и Кит Ричардс.

Стенли Кларк је троструки освајач Гремија, власник је два почасна доктората, награде "Miles Davis" и награде за животно дело часописа Bass Player.

Последњих година посветио се промоцији нових џез снага, протежирајући их исто онако како је њега погурао Арт Блејки. Међу њима је и данашња велика звезда Камаси Вашингтон, а у актуелној постави посебну пажњу изазивају бубњар Мајк Мичел и суперталентовани грузијски пијаниста Бека Гочијашвили, који су у Кларковом бенду засвирали још пре пунолетства.

Кларк је први пут посетио Београд у фебруару 1975. године, наступивши са "Return to Forever" у хали Пинки, у организацији Дома омладине Београда, у оквиру промоције албума No Mistery, за коју ће добити први Греми.

Потом је свирао са својим бендом у крцатом Дому омладине у априлу 2007, затим се на лето 2008. вратио са "Return to Forever", па 2009. представио трио "SМW" у Центру „Сава“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се