Обележавање јубилеја Радио Београда – од џез концерта до специјалних емисија

Радио Београд, најстарији електронски медиј на Балкану, низом различитих садржаја, ове године обележава девет и по деценија постојања.

Првог октобра 1924. године, покретањем програма станице „Београд-Раковица“, почело је исписивање живописне историје Радио Београда, који је током деценија израстао у националну, културну и медијску установу највишег ранга.

„Обележавање јубилеја биће обележено низом концерата који су конципирани тако да нас подсете како је музика једно од основних изражајних средстава радија по којој се програм наше куће свих ових деценија посебно издвајао. Емитовање музике на програму почело је истог дана када је покренут Радио Београд и зато смо одлучили да јубилеј обележимо оном музиком која је препознатљива на нашим програмима“, истиче Александра Паладин, музичка уредница Радио Београда 1, гостујући у Јутарњем програму.

Програм почиње на платоу испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ на Калемегдану, наступом Биг Бенда РТС-а са солистима на концерту под називом „Сав тај џез“ са специјалним гостима међу којима су Бети Ђорђевић, Нада Павловић, Бисера Велетанлић, Биља Крстић, Жарко Данчуо, Зафир Хаџиманов, Васил Хаџиманов и Душан Безуха.

„Пошто џез није једини музички правац који је обележио програм Радио Београда, 7. септембра на платоу испред Жупаније у Сомбору, уследиће концерт 'Класику, молим' Симфонијског оркестра и Хора РТС-a под диригентском управом Бојана Суђића“, наводи Ранко Стојиловић, уредник у Редакцји за културу Радио Београда 2.

У сарадњи са Забавним програмом РТС-а, јубилеј Радио Београда биће обележен и 12. септембра гостовањем РТС-овог Каравана „Најлепше народне песме“ у Косовској Митровици.

„Пуно је још догађаја којима ћемо обележити ту живописну, узбудљиву прегнантну историју Радио Београда“, додаје Стојиловић.

Првог октобра у подне, у Свечаној сали САНУ, у згради одакле је 24. марта 1929. Радио Београд започео свакодневно емитовање програма, Дан Радио Београда биће обележен свечаном академијом и уручењем награда „Златни микрофон“ заслужним појединцима за дугогодишњи рад, допринос квалитету и слушаности програма.

„Ова година је доста специфична и врло значајна за Радио Београд јер се окрећемо млађим слушаоцима и новим генерацијама, јер је промењена и култура слушања радија, између осталог“, додаје гост Јутарњег програма.

У том циљу, Радио Београд ће 18. септембра представити и четири нова интернет програма на мултимедијалној платформи РТС Планета: „Вртешка“ намењен деци и родитељима, „Џубокс“ за љубитеље светске и домаће евергрин музике, „Рокенролер“ намењен слушаоцима поп и рок музике и „Плетеница“ на коме ће се емитовати најквалитетнији снимци познатих уметника народне музике.

Покретање ове нове медијске услуге прати и рад на дигитализацији Звучног архива Радио Београда.

„Јубилеји су прилика и да се сетимо великих и значајних имена људи који су градили ову кућу. Оно што са поносом и данас можемо да кажемо је да су многи еминентни културни посленици, књижевници, музичари, извођачи, били уредници Радио Београда и да су се својим радом за радио афирмисали у јавности“, наглашава Александра Паладин.

Телевизија ће помоћи у обележавању јубилеја и тиме што ће у суботу и недељу, 14. и 15. септембра, две емисије „Шаренице“ биће реализоване са платоа испред зграде Радио Београда, уз учешће бројних гостију и наступе ансамбала Музичке продукције РТС.

„У те две емисије ћемо се подсетити тих, такозваних, брендова Радио Београда, најслушанијих и најзначајнијих емисија кроз историју, али и оних које данас обликују наш програм“, напомиње Стојиловић.

Поред тога, на Дан Радио Београда, 1. октобра, на Другом програму РТС у 21 час, биће приказана специјална емисија „95 година Радио Београда - Из века у век“.

„Новоотворени РТС Клуб у приземљу зграде Радио Београда већ од самог отварања је препознат као место доласка. То ће бити и место где ће посетиоци моћи да се сусретну са људима који раде у Радио Београду. Уједно, то ће бити прилика да посетиоци виде шта још ради РТС. Да се упознају са нашим издаваштвом, али и са ПГП-овим издањима“, наводи на крају гостовања у Јутарњем програму, Александра Паладин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара