Гелдоф затворио „Нишвил“

Наступом Боба Гелдофа у Нишу је синоћ завршен јубиларни 25. „Нишвил џез фестивал“. Позоришни и музички фестивал ове године посетило више од 250.000 људи.

Легендарни ирски музичар Боб Гелдоф први пут је свирао у Србији. Широј публици најпознатији је као организатор једног од највећих концерата у историји музике „Лајв ејда“.

„Чуо сам за 'Нишвил џез фестивал', јер су ми пре пар година у Штутгарту стално говорили о 'Нишвилу'. Морам да признам да је мом музичком укусу много блужи блуз него џез“, каже Гелдоф.

На 20 бина ове године наступило је више од хиљаду музичара из свих делова света.

„Пре пар година на Нишвилу је свирала Џос Стоун. Ми смо је срели на једном фестивалу и рекла нам је да је Србија прелепа земља. Зато смо пожелели да свирамо у Нишу и драго нам је што смо овде“, каже америчка леворука гитаристкиња Малина Моје.

„У источној Европи ја не познајем ни један бољи фестивал од овога. Од организације од имена која су свирала, од атмосфере, моји утисци су феноменални“, истакао Ратко Зјача из Хрватске.

Највеће звезде ове године поред Боба Гелдофа били су Шон Кути, трубач Крис Скот и легендарни саксофониста Масио Паркер.

„Три бенда уметничког и три фјужон концепта је идеално за све фестивале отвореног типа, а поготово за овакав као што је наш са две главне бине. Мислим да музичари баш воле тај концепт да не морају да чекају сат времена да наступе“, објашњава Иван Благојевић, директор „Нишвил џез фестивала“.

Јубиларни 25. „Нишвил џез фестивал" остаће упамћен по до сада најбољем избору музичара из области класичног џеза, по великој посећености и највећем броју бесплатних пратећих програма.

број коментара 0 Пошаљи коментар