Додељене награде на „Нишвил“ џез театарском делу фестивала

Жири Међународног „Нишвил“ џез театарског фестивала донео је једногласну одлуку и наградио као најбољу представу „Ћерка“ у режији Џил Гринхауџ и „Жене из Троје“ у режији Небојше Брадића за најбоље коришћену музику у представи.

После одгледаног целог такмичарског програма у коме су се за награде надметало 11 представа, међународни жири у саставу Ана Фурсе, Александра Гловацки и Ана Тасић, једногласно је донео одлуку да се награда за најбољу представу у целини додељује представи Ћерка, у режији Џил Гринхауџ, која је урађена у сарадњи са локалним извођачима, аматерима, али и професионалним глумцима.

Изведена у сали Официрског дома, ово дело припада изазовним просторима перформативног истраживања који померају границе театра. Документаристички утемељена, интимна и исповедна, представа Ћерка оставља снажан утисак на гледоца због неодољиве искрености приступа. Десетак извођачица откривају своје интимне мисли и сећања о својим мајкама, указујући на свевремену важност суочавања са својим емоцијама.

Награда за најбоље коришћену музику додељена је представи Жене из Троје у режији Небојше Брадића. Музика у овој представи вишезначно гради кључни, трагички дух игре. Понекада је суптилна и ненаметљива, дискретно намеће тамне, клаустрофобичне тонове игре. У другим тренуцима је пригушено жовијална, опојна и очаравајућа. Тада кроз контраст изражава дионијски култ плодности, и открива да све што настаје мора бити спремно на болно пропадање, што је ничеанска суштина трагичног.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво