Додељене награде на „Нишвил“ џез театарском делу фестивала

Жири Међународног „Нишвил“ џез театарског фестивала донео је једногласну одлуку и наградио као најбољу представу „Ћерка“ у режији Џил Гринхауџ и „Жене из Троје“ у режији Небојше Брадића за најбоље коришћену музику у представи.

После одгледаног целог такмичарског програма у коме су се за награде надметало 11 представа, међународни жири у саставу Ана Фурсе, Александра Гловацки и Ана Тасић, једногласно је донео одлуку да се награда за најбољу представу у целини додељује представи Ћерка, у режији Џил Гринхауџ, која је урађена у сарадњи са локалним извођачима, аматерима, али и професионалним глумцима.

Изведена у сали Официрског дома, ово дело припада изазовним просторима перформативног истраживања који померају границе театра. Документаристички утемељена, интимна и исповедна, представа Ћерка оставља снажан утисак на гледоца због неодољиве искрености приступа. Десетак извођачица откривају своје интимне мисли и сећања о својим мајкама, указујући на свевремену важност суочавања са својим емоцијама.

Награда за најбоље коришћену музику додељена је представи Жене из Троје у режији Небојше Брадића. Музика у овој представи вишезначно гради кључни, трагички дух игре. Понекада је суптилна и ненаметљива, дискретно намеће тамне, клаустрофобичне тонове игре. У другим тренуцима је пригушено жовијална, опојна и очаравајућа. Тада кроз контраст изражава дионијски култ плодности, и открива да све што настаје мора бити спремно на болно пропадање, што је ничеанска суштина трагичног.

број коментара 0 Пошаљи коментар