Јела Чело у потрази за магичним виолончелом

Јелена Михаиловић, у музичком свету је позната као Јела Чело, сасвим се разликује од стереотипа о извођачима класичне музике. Објавила је свој трећи студијски албум у издању ПГП РТС-а, а за јесен припрем музичко-сценски спектакл у Центру „Сава“.

Специјалиста музичке уметности по звању, Јелена Михаиловић је, како сама каже, у моменту када је завршавала своје мастер и специјалистичке испите, схватила да је пре свега музичар и пожелела да се опроба и ван оквира класичне музике, посебно што инструмент који она свира, виолончело, може много тог да пружи.

„Последњу деценију, две, много музичара, посебно челиста, одлази у неке друге жанрове, али су виртуози и то ништа не ремети њихово извођење. Тако да класично музичко образовање даје много, али зашто не пробати неки други жанр“, истиче Јела Чело.

Пошто се окуражила, пробала и уверила да публика прихвата њен рад, одлучила је да настави, јер сматра да су уметницима најважнија та осећања која деле са људима, и да живе од тог храњења емоцијама које размењују са публиком.

Јелена Михаиловић је снимила трећи студијски албум, који је издала, као и претходна два, Музичка продукција ПГП РТС-а. На овом, трећем албуму, који се зове Потрага за магичним виолончелом, први пут се појављује и као коаутор уз Марка Матовића, академског композитора и Бобана Петровића.

„Ставове смо назвали врло описно и има неки бајковити либрето по коме смо се водили док смо писали музику. Све креће од сна једне младе уметнице којој космички разбојници краду то њено магично виолончело и ја сам на овом албуму трагала за најтананијим осећањима које чело може да пружи. Надам се да сам у томе успела и да ће се допасти слушаоцима“, истиче Јелена.

Музика је писана као класично музичко дело, за чело и симфонијски оркестар, али допуњено је и неким гитарским и рокерским рифовима и елементима из поп-музике у којој су њих троје аутора одрасли. Процес стварања овог материјала је дуго трајао. У реализацији је учествовало преко 60 уметника у Будимпешти, Лондону, Београду.

„Сва три албума су ми омогућила да могу да направим тај неки мост до класичне музичке публике и да се сви нађемо заједно на мом првом великом концерту у Центру „Сава“ 29. новембра. Музичко сценски спектакл, који ће подржати „Скајмјузик“ продукцијска кућа, испричаће ту причу о потрази за магичним виолончелом“, најављује млада челисткиња.

Јелена Михаиловић је наступала на сценама широм света, а сарађивала је и са многим холивудским редитељима. У фондацији редитеља Џејмса Камерона, „Сити“, држала је разна предавања и учествовала на бројним наступима, чији врхунац је био наступ на вечери приликом доделе Оскара, на Камеруновој забави коју је он организовао и чији је био домаћин. Била је у прилици да упозна врхунске звезе Холивуда, од Хали Бери, Шарлиз Терон, Шона Пена, Роберта Денира и многих других.

„То јесте доживљај, јесте гламурозно, али мени је било разочарење јер је то све изрежирано. Апсолутно све. И када долазе, и како излазе из аутомобила, и ко ће их сликати, и колико стоје на црвеном тепиху. Све иде у минут. Све је изрежирано и ко ће коме прићи да се слика, то је све, апсолутно, договорено унапред. И онда нема те спонтаности у којој би тај гламур стварно засјао“, каже на крају гостовања у Београдској хрониц, челисткиња Јелена Михаиловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво