Почиње „Кустендорф класик“

Седми фестивал руске класичне музике, од ове године под именом „Кустендорф Класик“, почиње данас у Дрвенграду и до 12. јула окупиће 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине.

Учесници ће се такмичити за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку у две старосне категорије –од 13 до 17 и од 18 до 25 година, а најбоље ће изабрати жири у коме ће бити ректор Државне музичке академије из Белорусије Јекатерина Дулова (председница), композиторка Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар.

На свечаном отварању фестивала концерт ће одржати познати руски виолиста Јуриј Башмет, друге вечери наступиће Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна.

Башмет и Маџар ће наступити са Симфонијским оркестром „Кустендорф“ под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Фестивал ће затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног уметника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

Програм ће обухватити и радионице за младе таленте које ће водити гости фестивала.

У ревијалном програму биће изведена савремена опера Микаела Таривардијева Очекивање у режији Владана Ћурковића и под диригентском управом Марије Стајић, док ће у у оквиру пратећег програма у јутарњим часовима бити приказани филмови Тема Глеба Панфилова и Добродошли, или без преступа Елема Климова.

Вечерњи сати су резервисани за џез у „Проклетој авлији“.

Фестивал, који је до ове године носио назив „Бољшој“, заједнички пројекат режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт“, пружа прилику младим извођачима да се представе и упознају се са истакнутим уметницима, да поделе искуства и са вршњацима из других земаља и као такав постаје одскочна даска за развој њихове будуће каријере.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво