Када би публика била новац, „Коло“ би било милионер

Сиднејска опера, Метрополитен, Kарнеги хол... само су неке од десетина најпрестижнијих светских сала у којима је наступио ансамбл „Kоло“. За крај још једне сезоне, вечерас од 21 час на Ташмајдану публици поклањају бесплатни концерт.

Архива РТС-а чува један од најстаријих снимака, када је „Kоло“ наступило на Дубровачким летњим играма 1962. године. И то је тек један међу више од 10.000 наступа колико је за 71 годину одиграо овај ансамбл.

„Kоло“ је настало 1948. године, а главни циљ био је да се после ратних разарања сачувају народне игре и оснује институција која би те игре подигла на виши, уметнички ниво. Ансамбл се спрема да заврши 71. сезону, а екипа РТС-а посетила је њихову генералну пробу.

Ако би публика била била новац, „Kоло“ би било милионер. Њихове наступе до сада је видело више од 10 милиона људи, а спремни су и за нови концерт.

„Доста смо радили, гостовали и наступали, али заиста овај концерт на стадиону Ташмајдан јесте некако круна ове сезоне. Доста се припремамо и већ смо ушли у ритам да публици нудимо нешто ново и овог пута смо осмислили један оригиналан и јединствен сценски приказ на нов начин старе вредности“, каже Владимир Декић, директор ансамбла „Kоло“.

Старе игре и песме за седам деценија чувало је више од 650 запослених. Kада би се сви они ухватили за руке обухватили би чак четири просечна фудбалска стадиона. А да ли се 70-годишњак какво је „Kоло“ уморио од игре?

„Није се уморио уопште – напротив, врло смо полетни врло је узбудљиво бити део 'Кола'. Радимо неке велике и значајне ствари не само за ансамбл коло већ и за ову државу. Нажалост, ова забрана запошљавања је на снази ево већ шесту годину и то представља проблем и за нас. Међутим ансамбл јесте у својим касним и средњим 40, али су то све врхунски уметници“, напомиње Декић.

„Kоло“ је једно од два професионална ансамбла у Србији – 60 стално запослених играча и музичара изводи чак 150 кореографија.

„Репертоар се мења често, мада имамо кореографије које су од почетка и од оснивања ансамбла, али сходно времену и свему. Све се модернизује па тако и ми и наше кореографије, а оркестар се обнавља инструментима, поготово што смо у оркестар увели традиционалне инструменте дувачке и трзачке“, каже шеф оркестра ансамбла „Kоло“ Ненад Станић.

Данијела Башић, играч и певач прве групе додаје да је радно време запослених сваки дан од девет до један или од десет до два и све то са једним циљем.

„Ми проносимо оно што су нам заветовали наши стари, игре са територије Србије. Али не заборављамо ни мањине, на програму имамо игре из Македоније, имамо игре Румуна, Мађара, шокачке игре“, указује Башићева.

И све то ће публика моћи да види вечерас на бесплатном концерту на Ташмајдану од 21 час. Kапије стадиона отварају се већ од 19 часова, па зато 71-годишње „Коло“ позива своју публику да га подржи јер ће показати да је у форми и далеко од пензије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво