„Арсенал 09“ почиње уз „Тестамент“

Наступ легендарног треш-метал бенда „Тестамент“ 19. јуна обележиће почетак деветог „Арсенал Феста“ у Крагујевцу, на коме ће током четири вечери, до 22. јуна, први пут у Србији свирати Литл Стивен, „Ред фенг“ и Курт Вајл, а ту су и Влатко Стефановски, Дарко Рундек, „Партибрејкерси“ и бројни други.

Историјски „Кнежев арсенал“, фантастичан простор на отвореном унутар некадашње фабрике муниције из 19. века, идеална је сценографија за „Арсеналову“ Главну бину на којој ће 19. јуна увече наступити „Тестамент“, један од најутицајнијих америчких треш-метал бендова.

Певач Чак Били поручује да код „Тестамента“ и после више од 30 година важи начело „право у главу“. У томе ће им прве вечери на истој бини помоћи дет металци „Дед џоукер“ (Dead Joker) и урнебесни фолк металаци „Перо Деформеро“.

Утицајном Дарку Рундеку и његовој „Екипи“, придружиће се 20. јуна на Главној сцени гитариста светског гласа Влатко Стефановски, који у Крагујевцу представља нове чланове триа, басисту Ивана Кукића и бубњара Јана Стефановског.

„Посебно је узбуђење што исто вече свира и Литл Стивен, човек ког веома волим и чије плоче имам“, каже Стефановски.

Познат и по појављивању у хит серији Сопранови, Стиви ван Зант, познатији као Литл Стивен, већ деценијама је „десна рука“ највеће америчке рок звезде „Газде“ Бруса Спрингстина. Са својим многољудним пратећим бендом „Дисајплс ов соул“, Литле Стивен стиже 20. јуна у Крагујевац, пред почетак лета, са управо објављеним жанровски разноврсним албумом "Summer of Sorcery".

„Литле Стивеново вођење кроз историју свих форми америчке традиционалне музике 20. века је празник за који се свечано спремам радозналих ушију“, истиче утицајни рок публициста Петар Пеца Поповић.

Треће вечери, у петак 21. јуна, на Главној, поводом Светског дана музике, најпре наступа Крагујевачки академски оркестар акордеониста, а потом се очекује троструко енергетско „закуцавање“. „Хладно пиво“ доноси „комбинацију хитова које људи све већ знају“, метал реге бенд „Ејсбрн“ (Eyesburn) је у Крагујевцу жељан да осети „безграничну љубав и енергију људи који воле бенд“, а легендарног доктора Нелета Карајлића, свежег од тријумфа на стадиону Ташмајдан, очекује премијерно појављивање на „Арсеналу“.

„Ја сам посљедњи пут свир'о у Крагујевцу још кад се производио фићо!", присећа се Карајлић.

Завршно вече 22. јуна на Главној протећи ће у знаку једног од најзанимљивијих светских рок фронтмена, гитаристе и аутора Курта Вајла који са својим "The Violators" промовише хваљени албум Bottle It In, а поред легендарних „Партибрејкерса“, ту су и панкери „Гоблини“ чији фронтмен Бранко Голубовић Голуб кратко поручује: „Дођите да се изезамо. Има нас!“.

Фестивалски простор „Арсенала“, без блата и прашине, са комплетном асфалтном и бетонском подлогом, налази се у ужем језгру Крагујевцу, на мање од 500 метара од центра града, а поред Главне поседује и „Гарден“ бину, смештену у живописној, дрвећем наткривеној „Заставиној башти“.

Током четири вечери на „Гардену“ свирају легендарно „Атомско склониште“, панк метал „Ритам нереда“, Миле Кекин, кантаутор Ђорђе Миљеновић, ноиз поп „Артан Лили“, алтернативни поп „Аутопарк“, репер Војко В и бројни други.

На „Гардену“ ће се 21. јуна представити „Ред фенг“, стонер четворка из Портланда препознатљива по хеви ударачким стварима које се као спој метал снаге и упечатљивих рефрена слушају на „најгласније“.

„Гарден“, као и Фестивал, 22. јуна затвара соул музичар Марко Луис, повратник на „Арсенал“, који је и прошле године овде са бројном публиком дочекао јутро.

Бог, Кларкент и неки од најзанимљивијих диџејева и продуцената региона наступиће од 19. до 22. јуна на „Експлозив“ ди-џеј бини смештеној у „Чаурницу“, рустичну зграду у којој је, пре неку годину, снимана  телевизијска серија Титаник.

„Арсенал 09“ је први музички фестивал у Србији на коме неће бити једнократних пластичних чаша, већ ће се пића конзумирати искључиво из трајних, визуално брендираних „Арсеналових“ чаша које се добијају уз кауцију.

А улазница је 1.200 динара по вечери, односно само 2.800 динара комплет за све четири, преко www.tickets.rs. Појединачне карте ће моћи да се купе сваке вечери и на улазу на Фестивал. Врата се сваке вечери отварају од 19, а први наступи почињу 20 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво