Унук Боба Марлија на „Нишвилу“

Први пут у Србији, 9. августа на џез фестивалу „Нишвил“, наступиће реге звезда у успону, унук легендарног Боба Марлија, Џозеф Џо Мерса Марли.

Као најстарији син Стивена Марлија, Џозеф Џо Мерса Марли, одрастао је окружен врхунском реге музиком. Још као петогодишњак наступао је са оцем Стивеном, ујаком Зигијем, теткама Седелом и Шерон и њиховом децом као део симпатичне групе клинаца којa je завршавалa концерте када би се Џо латио микрофона.

Рођен је 12. марта 1991. године у Кингстону на Јамајци, а са 11 година се преселио у Мајами, где је пажљиво пратио рад свог оца и ујака Демијана, који су стварали музику у "Stephen's Lion's Den" студију.

Школовање је ипак било на првом месту. Турнеје са Зигијем и са „Мелоди мејкерсима“ биле су драгоцено искуство за талентованог Џоа, али само у време празника и летњег распуста.

Озбиљнију афирмацију Џо Мерса постигао је 2013. године објављивањем сингла Comfortable који се нашао на компилацији Set Up Shop - Volume 1 под окриљем породичне издавачке куће "Ghetto Youths International", која се позиционирала врло високо на Билбордовој листи најбљих реге албума те године.

Затим је гостовао на албуму Strictly Roots познатог реге састава са Јамајке „Морган херитиџ", који је награђен Гремијем у врло јакој конкуренцији.

У пролеће 2014. године објавио је албум Comfortable са пет нумера које су снимљене под продуцентском палицом његовог ујака Демијана.

Основа музичког израза Џо Мерса Марлија представља модеран кросовер реге, са јаким упливима денсхола, хип-хопа, па и поп елемената.

Оваквим оригиналним приступом ауторском стваралаштву Џо Мерса луцидно избегава етикете копирања наслеђа свог оца, ујака и деде, комбинујући базу реге музике са сродним музичким правцима, а притом не губећи оштрицу кроз ангажоване и дубоко лиричне стихове који су склопљени у интелигентно постављене риме, водећи рачуна о детаљима и тежећи ка надасве самосталном и аутентичном уметничком изразу.

„Отац каже да је мој деда Боб мађионичар, зато што је он био једини човек који је могао да донесе мир у своју земљу за време јамајчанске погибељне политичке кризе седамдесетих година. Ту има много снаге, много утицаја, то јесте нека врста магије", верује Џо Мерса Марли.

„Деда је направио огроман корак за музику са Јамајке и време је да и ја допринесем својом музиком да се прича настави, да реге сцена расте. На крају крајева, ја сам ипак још на почетку и заправо, осећам се удобно у свему овоме. Веома удобно...", додао је унук легендарног музичара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво