Коло може, али падежи…

Програм „Свет у Србији“, је прилика студентима из света да упознају нашу земљу, тако што ће да науче српски језик, а онда наставе студије на неком од факултета. Упознају језик, али и српску културу и традицију. Игра и ритам им иду од руке, али падежи никако.

Шта је све научила група од 20-ак студената и будућих бруцоша у Јутарњем програму су причали Стела Мулека из Конга и Свенсен Бени из Суринама, а Спаса Врањеш, њихова кореографкиња и организаторка фестивала „Свет у Србији“ имала је само речи хвале за њих.

Три и по месеца су овде, уче српски, а према томе како су отпевали песму Хеј драги, драги рекло би се да им иде врло добро.

Најјачи утисак током досадашњег боравка на њих је оставила храна, на првом месту сарма, а после српских ђаконија долазе и људи, за које кажу да су веома љубазни.

Уче и српске традиционалне игре, а Спаса Врањеш каже да је пресрећна што има прилику да ради са овим студентима.

У сарадњи са министарствима културе и спољних послова они бораве у одмаралишту „Радојка Лакић“ на Авали, где уче језик четири месеца, а после тога уписују основне или мастер студије.

„Трудим се да радим са њима на српском да би што лакше научили језик. Јако су талентовани, лепо играју и певају. Радила сам и са претходним генерацијама, али ова је посебна“, истиче Спаса Врањеш.

Стела и Свенсен кажу да би можда после студија остали и да живе у Србији, али не желе ништа да тврде, већ у српском маниру додају: „Видећемо.“

Српски ритам им није било много тешко да науче, али им падежи задају главобоље.

Читава трупа имаће и „Игранку под Авалом“ 23. јуна на којој ће показати сав програм.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво