Најбољи су спремни за финале „Бунт рок фестивала“

Радио-телевизија Србије и емисија „Бунт“ већ пет година организују „Бунт рок фестивал“ – јединствени телевизијски демо-фестивал, познат по томе што представља нове, неафирмисане групе и ауторе. У вечерашњем финалу, за титулу победника петог „Бунт рок фестивала“, надметаће се десет најбољих бендова.

Ауторка емисије Бунт и „Бунт рок фестивала“ (БРФ) – јединог ТВ фестивала који афирмише домаћу рок и поп сцену је Бранка Главоњић.

Шта је заједничко за свих пет издања фестивала а шта специфичност овог, петог?

- Сва издања „Бунт рок фестивала“ повезује мисија која је присутна од првог дана настанка моје емисије Бунт, а томе има већ 16 година – мисија је афирмација домаће поп и рок сцене. Изузетно је важно да нове генерације добију шансу да се за њих чује, такође, важно је да нам покажу на који начин виде и размишљају о музици и свему што их окружује. „Бунт рок фестивал“ је простор који им је несебично пружен да то и остваре. Разлика у досадашњим издањима је управо генерацијска. Раније се више пријављивало старијих бендова, а пето издање фестивала је најмлађе до сада по годинама музичара, што је охрабрујуће за домаћу сцену. Заједничко за сва издања су и вредне награде које „Бунт рок фестивал“ додељује победничким бендовима у сарадњи са многобројним партнерима и пријатељима фестивала. И њих је, на наше задовољство – све више... То ми даје потврду да су нашу мисију препознали и сви актери на домаћој и регионалној рок сцени.

БРФ је једини ТВ фестивал такмичарског карактера који даје шансу музичарима које шира публика још није упознала. Као ТВ аутор који готово две деценије новинарски прати музичку сцену, шта су за Вас највећи изазови и око чега нарочито осећате одговорност при осмишљавању оваквог пројекта?

- За земљу у којој је последњих година рокенрол стагнирао и није био превише присутан у медијском простору, изузетно је ризично доћи до репрезентативна 24 нова бенда. Преслушавање пријава, којих увек буде у просеку 150, некада и више је „Сизифов посао“, који ретко ко жели у медијима да ради. Остале емисије раде са готовим продуктом и иду на сигурно... Наравно, овакав посао носи и велику дозу одговорности али признајем – и неку врсту узбуђења због откривања и истраживања новог и другачијег... а то је неописиво задовољство. Наравно, ту су и сви остали продукцијски изазови са којима се успешно суочавамо, јер је од великог значаја да емисија има и препознатљив визуелни идентитет. У том смислу нам много значи разумевање и подршка главне и одговорне уреднице Забавног програма Оливере Ковачевић, која је препознала вредност и величину овог пројекта.

Како ауторски размишљају домаћи неафирмисани музичари данашњице, ко су им музички узори а шта нам поручују у текстовима својих песама?

- По ономе што смо до сада имали прилике да чујемо, а посебно на петом „Бунт рок фестивалу“, млада сцена је изузетно разноврсна у смислу музичких праваца које изводе, које преферирају, као и њиховог виђења света. Свака генерација носи нешто своје, ту су и љубавни и филозофски и ангажовани текстови у складу са годинама такмичара.

На адресу РТС-а стигло је 150 пријава ове године. У финалу ће се за титулу победника борити 12 бендова и аутора. Ко су били чланови стручног жирија и шта су све узимали у обзир приликом оцењивања?

- Стални чланови жирија су били Маја Цветковић ("E-play"), која је са нама од првог издања БРФ-а, Вукашин Марковић ("Irie FM") који је са нама од „Бунт rок fестивала“ 4. У финалу су им се придружили Владимир Јанковић Џет, легенда домаће рок сцене и Никола Чутурило, композитор, аутор великог броја хитова, гитариста и искрени пријатељ нашег фестивала. Чланови жирија били су и представници бендова који су наступили у ревијалном делу програма: Александар Попов Поп („Атеист реп“), Милош Георгијевић Гера („Мортал Комбат“) и Бојан Слачала („Артан Лили“). И овога пута су у квалификационим, такмичарским емисијама „Бунт рок фестивала“ чланови жирија били истакнути музичари, искусни музички уредници и представници бендова који су побеђивали претходних година, тако да је то био спој младости и мудрости. Оно чиме се водимо од првог издања фестивала је ауторство – оригиналност и лични печат бенда. 

Шта све добијају најбољи на петом БРФ?

- РТС као организатор фестивала, доделиће новчане награде најбољима – 100.000 динara првопласиранима, 50.000 динара бенду који освоји друго место а 30.000 динара добиће бенд који заузме треће место по оценама стручног жирија. Осим ових награда, „Бунт рок фестивал“ додељује вредне инструменте и награде и најбољем гитаристи, басисти, бубњару и певачу фестивала, захваљујући нашим пријатељима фестивала: студију „Бумеранг“, ланцу продавница „Идеа“, кући „Синг медиа“, „Метрополису“ и Удружењу музичара џеза, забавне и рок музике Србије. Ту су и наступи на домаћим и регионалним фестивалима, професионалне фотографије, видео и аудио продукција и наступи захваљујући центру „Милениум“ у Вршцу. Сви учесници су добили квалитетан и репрезентативан снимак својих наступа, Радио Телевизија Србије и ове године додељује новчане награде за победничке бендове. Круна свега је сарадња са ПГП-ом, јер нас на јесен очекује компилација песама победничких бендова са свих пет издања фестивала.

И ово музичко фестивалско лето, широм Србије, поново ће обележити и наступи бендова који су дебитовали на Бунт рок фестивалу. Откријте нам део онога што сте им омогућили...

- Сваке године након финала фестивала, крећемо на „Бунт рок“ турнеју. Први фестивалски јавни наступ победници петог БРФ-а имаће већ 16. јуна, на затварању 4. фестивала музичког документарног филма, „Док'н'ритам“ - Београд, (на „Зидићу“, Дом омладине Београда). Потом следе наступи на нашим партнерским фестивалима, као што су „Арсенал фест“ који се одржава у Крагујевцу, „Егзит“ (Нови Сад), „ОК фест“ (Тјентиште), "Hills up" (Златибор), „Лавфест“ (Врњачка Бања), као и „Бедем фест“ у Никшићу, ове године турнеју завршавамо на херцегновском „Стрип фестивалу“, у септембру.

Посебно бих издвојила да ће на фестивалима који су дугогодишњи пријатељи „Бунт рок фестивала“ – "Belgrade Beer Fest" и фестивал "Rock Village" у Банатском Соколцу – постојати посебна „Бунт рок фестивал“ бина, на којој ће наступати бендови који су прошли кроз наше такмичење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво