„Мингус биг бенд“, Лојд, Секалди на џез фестивалу у Београду

Под слоганом „Џез светковина“ Београдски џез фестивал биће одржан од 22. до 27. октобра у Дому омладине.

Уметнички директор Београдског џез фестивала Војислав Пантић открио је на конференцији за медије да је скоро 80 одсто програма фестивала заокружено.

„Од 2005. године биће то најјаче издање фестивала јер нам у госте долазе великани као што је 'Мингус биг бенд', први амерички велики оркестар на фестивалу још од 1990. године. Тај састав ће отворити фестивал у Комбанк дворани. Састав првокласних њујоршких музичара, под уметничким вођством Мингусове супруге Сју, не бави се само ишчитавањем заоставштине легендарног контрабасисте, већ је аутентично тумачи оригиналним аранжманима композиција из Мингусовог опуса“, рекао је Пантић.

Према његовим речима, у Београд долази и саксофониста и флаутиста Чарлс Лојд, жива икона џеза, један од највећих лидера и импровизатора свих времена, непресушни мислилац и иноватор.

„После два незаборавна концерта на фестивалу, 2011. и 2014. године, закорачивши у девету деценију живота са несмањеном извођачком енергијом, враћа се у Београд са новом поставом, у којој запажену улогу има гитариста Марвин Сјуел“, истакао је Пантић.

Поноћни програм фестивала у „Американи“ представља највише домете савременог европског џеза.

У Београд стиже и Француски виолиниста Тео Секалди, са секстетом „Фрикс“. Бенд је познат по ругању класичарској углађености и џезерском интелектуализму, подразумевајући, пак, и класичарску виртуозност и џезерску непредвидљивост – из угла панк рокера.

Другачији секстет "Axes" у истом програму нуди португалски саксофониста и композитор Жоао Мортагуа. Непосредна асоцијација на квартет саксофониста у фронту јесте славни амерички "World Saxophone Quartet", посебно због жанровски еклектичног репертоара.

Посебан изазов фестивал налази у откривању нових талената, попут британског трубача Хенрија Спенсера, којег ће публика имати прилике да види и чује у поноћном програму у „Американи“.

Ефектно спајајући класичан џез и мајлсовски фјужн, рок и минимализам, млади музичар има тек један објављени албум The Reasons Don't Change, а већ неколико награда у џепу, те сјајне критике на сајту All About Jazz и у Гардијану.

Фестивал слави још један мали јубилеј, пети пут заредом организујући представљање најталентованијих снага новог српског џез таласа у оквиру тзв. српског шоукејса.

По устаљеном формату, три домаћа нова пројекта у извођењу уметника млађе генерације биће изложено домаћој јавности, али и бројним иностраним новинарима – прошле године их је било тридесетак – који сваке године широм света проносе глас о врхунским дометима у српском џезу.

Међу одабраним учесницима је ове године млади саксофониста и композитор Растко Обрадовић, који је прве кораке направио управо на фестивалу наступајући са Биг бендом РТС-а у програму Serbian Jazz Bre.

Сада представља квартет са норвешким музичарима који чине Мартин Гјерде, Александер Хохолм, Рајмонд Лавик.

Градски секретар за културу Иван Карл каже да слоган фестивала Џез светковина јесте примерен програмима ове значајне музичке смотре.

„Град Београд ће подржати максимално овај фестивал и организовати све услове за његово побољшање“, рекао је Карл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво