Леонтина и „Чаролија“ спремају за јесен пројекат „800 деце за 800 година“

Допринос обележавању осам векова аутокефалности Српске православне цркве дао је и хор „Чаролија“ са Леонтином Вукомановић на челу, најпре албумом који је објавио ПГП-РТС „Појте и утројте“. У октобру ће наступити на свечаној академији у оквиру пројекта „800 деце за 800 година“.

У години у којој обележавамо велики јубилеј, 800 година аутокефалности Српске православне цркве, хор „Чаролија“ са пројектом ПГП-РТС-а Појте и утројте, заиста је добио очекивана признања и реакције, каже Леонтина Вукомановић.

„Једно од највећих признања је наше учешће и позив да заједно обележимо тај велики јубилеј самосталности Српске православне цркве, који нам је донео Свети Сава и у славу тога данас певамо песму Има право свако дете. То је песма нашег академика Милована Витезовића која говори о нашим прецима“, истакла је Леонтина, која је оснивач дечјег хора „Чаролија“.

После изласка албума Појте и утројте, стигао је и позив за Леонтину да учествује у свечаној академији.

„Моја жеља је била да децу из целе Србије, са свих страна са јединственог
културно-просветног простора Срба, што укључује у Аустрију, Мађарску, Бугарску, Руминију, Македнонију, Црну Гору, БиХ, Хрватску... све земље где су некада наше српске цркве биле заступљене обухватимо и да децу из свих тих земаља доведемо и да направимо јединствен пројекат 800 деце за 800 година“, објаснила је Леонтина и нагласила да ће осамсто деце певати на свећаној академији која ће бити одржана у октобру.

Министарство културе Србије помоћи ће пројекат и долазак малишана у Београд.

Као и албуму, свечаној академији певачки допринос даће Јелена Томашевић, Марија Шерифовић, Тијана Дапчевић, Маја Марковић.

„Представљаћемо песме током целе године јер овај јубилеј подсећа да и ми морамо да следимо тековине наших предака и да будемо бар мрву толико добри, вредни и достојни тој традицији“, закључила је Леонтина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво