Златко Манојловић музику ствара искључиво из љубави

Један од најбољих гитариста бивше Југославије, у Немачкој већ 35 година наступа под уметничким именом Зед Мичел, а за нас ће увек бити Златко Манојловић. Он је композитор, гитариста и певач. Највећи број албума је објавио за ПГП РТС.

Златко Манојловић је каријеру започео 1966. године када је његова композиција победила на такмичењу Радио Београда „Студи 6 вам пружа шансу“. Био је члан југословенских рок-група „Џентлмени“, „Флеш“, „Дах“ и „Горди“. Половином осамдесетих одселио се у Немачку где је такође изградио врло успешну каријеру.

Нови албум, Црни лабуд, после дужег времена, ће поново објавити за ПГП РТС. На њему ће бити укупно 15 композиција, 11 на српском и четири нумере на енглеском језику.

„Био сам познат по томе да ми сваки нови албум буде потпуно друга врста музике и не верујем да је ико икада то урадио. Доста сам инструменталних плоча и дискова снимио за ПГП, мислим једно десетак. Људи нису волели много да се бакћу инструменталном музиком јер она не доноси много пара. Али, није све у парама, има и љубави. Тако да човек мора понекад да ради нешто и из љубави, а музика мора да се ради искључиво из љубави. Ако је неко добар, паре дођу и овако, и онако. Лоша страна је једино што људи не знају ко то свира, нити ко је аутор, иако препознају, каже познати музичар у Јутарњем програму.

Златко Манојловић је 1976. године отишао у војску. Његов бенд престаје да ради, али он наставља да ствара и у војсци. Тако је у Љубљани настао и чувени инструментал Једној жени. Манојловић се присећа како је та нумера настала сасвим случајно и у једном даху. Није веровао у њу нити је очекивао да ће постићи било какав успех.

„Међутим, после само пет-шест месеци песма је почела да се слуша, а Радио Београд је узео за шпицу и тако је остала позната до данас“, наводи аутор.

Син Златка Манојловића, Тодор, такође је наставио очевим стопама и бави се музиком. Има свој бенд, ради ауторску музику и почетком године је снимио нови диск у Немачкој. Златко мисли да је музика његовог сина јако интересантна и да представља спој свега чега се наслушао у животу.

Нови албум, Црни лабуд, настајао је дуго и припреман је пажљиво.

„За сваки нови це-де урадим по 30 до 40 нумера и онда изаберем 12 или 13, максимално. За следећи це-де више се никада не враћам на оне које нисам снимио него идем даље. У компјутеру имам преко 200 нумера које вероватно никада нећу снимити“, каже Златко Манојловић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво