Диригент који пева на кинеском и „Охридска легенда“ одушевили Кинезе

Симофонијски оркестар РТС-а одржао је два концерта у Шангају у оквиру Фестивала Шангајско пролеће, а све време са ансамблом био је и дописник РТС-а из Кине Немања Милутиновић. Издвојио је три најзанимљивија момента са концерата.

Два фантастична концерта, два потпуно различита програма, класична и савремена дела, неколико хорова и солиста и један Симфонијски оркестар РТС-а. Између композиција и на крају концерата аплаузи су трајали и по неколико минута, а публика је маестра на бис враћала и по три пута. Ево из због чега, ово су три најупечатљивија момента са концерата у Шангају.

Један од најјачих утисака са првог концерта 9. априла био је невероватно велики број људи на сцени. Симфонијском оркестру РТС-а који броји 80 чланова, прве вечери се прикључило око 200 чланова аматерског хора одраслих из Кине, али и осамдесетак малишана који чине дечји хор.

Прву пробу са дечјим хором окрестар је имао први пут нешто мање од три сата пред саму премијеру. Требало је научити децу како да изађу на сцену, где да стану, како да са бине сиђу, али и како да музички ускладе са толиким бројем музичара. На крају, деловало је да је било лако као дечја игра. Публика је аплаудирала минутима.

Брз ритам Охридске легенеде у складу са Пролећним фестивалом

Мелодија балета Охридска легенда Стевана Христића у Србији је свима препознатљива, између осталог и због тога што је РТС користи за шпицу емисије Ово је Србија. Ипак, за већину Кинеза у публици је била потпуно непозната, али је на прво слушање потпуно освојила.

Охридска легенда је писана у тзв. националном стилу, што значи да садржи елементе народне музике, ритмова, чак једна нумера Јаничари, то је уствари свита из балета садржи у себи снажне ритмове и перкусије, а мислим да се Кинези традиционално везују за перкусије и наш колега перкусиониста је добио огроман аплауз“, каже концерт-мајстор Симфонијског оркестра РТС-а Катарина Алексић.

Кинеску композицију Моја отаџбина Симфонијски оркестар РТС-а изводио је обе вечери. На првом концерту са хором, а на другом на бис.

Публика је била довољно узбуђена што српски оркестар изводи кинеску песму која је попут химне за кинески народ. Ипак, маестро Бојан Суђић ту није стао и додатно је угрејао салу када је запевао на кинеском.

број коментара 0 Пошаљи коментар