Два концерта Кемала Гекића са студентима новосадске Академије уметности

У оквиру прославе 45 година постојања и рада Академије уметности Универзитета у Новом Саду, биће одржана два концерта Симфонијског оркестра и Хора Академије уметности са Војвођанским мешовитим хором, под диригентском палицом професора Андреја Бурсаћа.

Концерти на којима ће наступити и наш чувени пијаниста Кемал Гекић биће одржани 16. априла у новосадској Синагоги, а затим, 18. априла у Београду у Коларчевој задужбини.

У својој видео-поруци, чувени пијаниста Кемал Гекић наглашава да има пуно разлога да се радује свом доласку у Нови Сад јер га за тај град везују бројне и дуготрајне професионалне и приватне везе.

„Новосадске музичке свечаности су један велики фестивал, музичка гозба. Посебно ми је узбудљиво што ћу овај пут извести концерт Фредерика Кауфмана, америчког композитора, написан специјално за мене, а који се зове Герника, поред Бетовенове фасцинатне Коралне фантазије. И на крају, Академија уметности слави 45 година. То је велики јубилеј. Поздрављам све Новосађане и моју верну публику“, каже на крају свог видео-поруке чувени пијаниста.

Професор Академије уметности, Милан Миладиновић, гостујући у Јутарњем програму истиче да је Академија уметности за својих 45 година постојања заиста изнедрила плејаду одличних уметника који плене сценама широм света.

„Довољно је поменути Жељка Лучића који пева у Метрополитен опери. Романа Симовића који је концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра и многе, многе друге. Посебна је част и задовољство да ће чувени пијаниста Кемал Гекић, који тренутно живи и раду у Мајамију наступити са нама“, додаје професор.

Припреме за концерт су у пуном јеку. На сцени ће бити 170 извођача и очекује се да ће то бити два изузетна музичка догађаја. Овакву праксу да са врхунским солистима наступају млади чланови оркестра, који су заправо музичка будућност Србије, је нешто што Академија уметности Универзитета у Новом Саду годинама покушава да негује.

После концерта на Коларцу који ће РТС снимати, Академија ће 22. априла и званично прославити 45. годишњицу у којој ће учествовати и колеге са одељења ликовних уметности и драмских уметности, који су такође веома активни.

Два дана касније биће додела награда „Мали принц“. Сваке године троје најуспешнијих студената са сва три музичка департмана Академије уметности, добијају награду која им омогућава даље усавршавање.

„То је специфичност Академије уметности и један од начина како ми мислимо да треба спречи одлив мозгова, тиме што дајемо стипендију којом подржавамо те младе и најталентованије људе“, истиче професор Милан Миладиновић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво