Признање после четири деценије рада – „Кјур“ је у Дворани славних

Рок гиганти „Кјур“, које ће публика у Србији овога лета гледати на фестивалу „Егзит“, примљени су у Рокенрол дворану славних. На церемонији у Њујорку, одсвирали су чак пет својих хитова. Још шест музичких ауторитета уврштено је у Рокенрол дворану међу којима су групе „Деф лепард“ и „Рокси мјузик“.

После чак 40 година рада и исто толико радијских синглова, уз десетине милиона продатих албума широм планете, „Кјур“ је добио заслужено признање. Недавно је потврђено и да ће легендарна група, управо овог лета, објавити свој први студијски албум после 11 година.

Осим групе „Кјур“, још шест изузетних музичких имена уврштено је у Рокенрол дворану славних на церемонији која је одржана у центру „Баркли“ у Њујорку. 

Према мишљењу многих, највећа почаст у музичкој индустрији указана је и легендарним бендовима „Деф лепард“ и „Рокси мјузик“, али и групама новије генерације попут „Рејдиохед“ и „Зомбиз“.

На златне странице музичке историје уписане су и чувене певачице, иконе свог времена, Џенет Џексон и Стиви Никс.

Догађај су посетили познати музичари, који су дошли да искажу поштовање иконама музике, па је тако гитариста и текстописац бенда „Квин“, Брајан Меј говорио о рокерима „Деф лепард“, а гранџ звезда и фронтмен групе „Најн инч нејлс“, Трент Резнор, представио је „Кјур“.

Фронтмен састава „Токинг хедс“, Дејвид Бирн, био је прави избор да представи ексцентрични „Рејдиохед“, који су инспирацију за име добили управо од песме Бирновог бенда Рејдио хед из 1986. године.

Публика је ове године, први пут утицала на избор музичара 

Овогодишња церемонија била је историјска због чињенице да је Стиви Никс постала прва жена која је два пута примљена у Рокенрол дворану славних, пошто је претходно уврштена међу великане 1998. године као чланица састава „Флитвуд мек“.

Занимљиво је да су чланови групе „Рејдиохед“ често истицали да им признања попут овог нису приоритет, те се постављало велико питање да ли ће прихватити овакву част и појавити се на церемонији. Показало се да се прилика уласка у Рокенрол дворану славних – не пропушта.

Признање се сматра једном од највећих потврда величине неког уметника и његовог утицаја на модерну музику, а ове године први пут је и публика учествовала у избору музичара – гласањем.

Стандардно правило јесте да мора да прође 25 година од издања првог албума бенда или извођача. Припадници групе „Кјур“ су тако стекли право на место у дворани славних 2004. године, с обзиром на то, да су на сцени дебитовали са издањем Три имеџинери бојс 1979. године.

Састав „Рејдиохед“, предвођен Томом Јорком, прву шансу је имао прошле године, пошто је њихово дебитно издање Пабло хани издато 1993. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво