„Таj брејк“ - хип-хоп уз музику Нине Симон

Лионска трупа „Таj брејк“ представиће се 25.марта у Позоришту на Теразијама, у оквиру 16. Београдског фестивала игре, комадом „Предворје“, који је настао као резултат њихових путовања широм света и честог боравка у хотелима где су, како истичу, проводили лепе и забавне тренутке.

Духовит комад, у коме на џез музику Нине Симон, чланови ове младе трупе користе хип-хоп и брејкденс како би дочарали духовите сцене у лобију хотела, лифту, собама, тумачећи улоге консијержа, рецепционара, гостију...

Један од кореографа и играч, Монцеф Зебири, рекао је на конференцији за новинаре, да „Предворје“ није представа која од публике захтева да у тишини, мирно прати дешавања на сцени, већ је дозвољено смејање, викање, а на крају су сви позвани да им се придруже на сцени и заиграју.

Представа је пуна акробатике, а играчи су, како истиче, врло различити.
„Има ниских и високих, мршавих и дебелих. Хип-хопу додајемо уметничку ноту и циљ нам је да приближимо игру свим генерацијама. У Француској се представе углавном праве за елиту, нису намење ни свим генерацијама, ни свим сталежима. Обичне људе ћете махом видети у биоскопу, али не и у позоришту и ми желимо овом представом да отворимо врата свима“, објаснио је Зебири.

На почетку каријере прво су имали минијатуру од десет минута коју су играли на улици, а онда их је приметила Мишел Лук, програмски директор Куће игре у Лиону, и понудила им је помоћ.

Разрадили су причу, додали сцене, направили сценографију и у фебруару 2018. године представа „Предворје“ је премијерно изведена.

Зебири је истакао да су се одлучили за музику Нине Симон, пошто им је циљ да окупе што више људи, а њена музика то може.

Пре трупе „Таj брејк“, њени чланови су провели петнаест година у трупи „Покемон“ наступајући широм света, од Џибутија, преко Авганистана, до Исланда.

„Наступали смо у земљама у којима људи нису имали прилику да гледају игру на сцени, као што је случај у Авганистану. Било је врло дирљиво, на крају су сви заиграли са нама на сцени. Свако путовање чини нас богатијим за ново искуство“, истакао је Зебири.

На путу ка Београду добили су идеју за нову представу.

„Биће у сличном стилу, модеран џез, бродвејска представа, са степовањем и музиком Френка Синатре. Тренутно нас инспирише богатство америчког џеза, можда  нам за трећу представу инспирација буде Шарл Азнавур“, рекао је Зебири.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара