За Влатка Стефановског нема лепшег света ван Балкана

Вансеријски гитаристи са светском репутацијом Влатко Стефановски и Мирослав Тадић премијерно ће представити делове дуго ишчекиваног албума „Крушево 2“, као наставак једног од најбољих гитарских пројеката ових простора, на вечерашњем концерту у београдској Комбанк дворани у оквиру фестивала „Гитар арт“.

Сарадња између Влатка Стефановског и Мирослава Тадића започета је још 1998. године, када су реализовали албум Крушево који заузима култни статус код свих љубитаља гитарског звука. Следеће године снимили су концерт у Центру „Сава“ Лајв ин Белгрејд.

Овога пута, у организацији фестивала „Гитар арт“ двојици гитариста на трећем заједничком албуму придружиће се бугарски кавалиста Теодосије Спасов. Двојица гитарских виртуоза, представиће своју јединствену комбинацију фламенка, блуза и џеза коју изводе са невероватном прецизношћу и енергијом. Обојица музику Балкана вешто комбинују са етно џезом, инструменталним роком и блузом.

Стефановски за Танјуг каже да ће публика у Комбанк дворани имати прилке да чује нешто ново и нешто старо, али одлично, но, да ће, пре свега, уживати у доброј музици.

„Мирослав Тадић и ја се налазимо на почетку настајања новог албума чији је радни наслов само Крушево 2. Нисмо сигурни како ће се тај албум звати јер још увек немамо појма где ће мо га снимати“, нагласио је Стефановски и додао да ће београдска публика бити у прилици да чује премијерно музику која ће се наћи на њиховом новом албуму.

„Ту музику нас двојица још увек нисмо свирали на јавном наступу, тако да и за нас концерт у Комбанк дворани представља радост и иструментални изазов. Људи који држе до звука и квалитетне музике у великој мери цене наш лабум Крушево и зато ми његов наставак радимо полако са непрестаним стваралачким преиспитивањем“, каже Стефановски и додаје да се налази у специфичној фази каријере када „не гризе“ ни за шта.

Актуелни јубиларни фестивал „Гитар арт“ репертоарски се ослања на жанр ворлд мјузика па је публика до сада уживала у светским звездама које изводе фламенко, фадо, џипси џез, свинг... Вечерас је на реду музика Балкана, а Стефановски мисли да се морамо ослободити предрасуде да на Балкану живе јужнословенска племена наспрам дивног и уређеног света.

„Културна баштина, па самим тим и музика Балкана је велико богатство на које морамо бити изузетно поносни. Ако о томе неко у свету нема појма то је његов проблем лошег познавања музике. Раскош балканске музике сам давно препознао и увек сам покушавао да афирмишем то богатство кроз компоновање и интерпретацију. Ми морамо да схватимо да смо баш ми свет и да неки бољи свет не постоји ван Балкана. Можда је код нас мало шареније и узбудљивије али је зато и више натопљено емоцијама, као на Медитерану“, верује Стефановски.

Такође, мисли да су мање културе увек искомплексиране у односу на велике, али да то себи не смемо да дозволимо.

„Бојан Зулфикарпашић је врхунски познавалац балканског музичког наслеђа и врхунски џез пијаниста, али њега Француска шаље по својим културним центрима да представља своје стваралаштво као Француз. Човек води порекло из Београда и Сарајева и зато уме да препозна у себи те фантастичне ноте са Балкана“, закључује познати музичар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се