Маја Богдановић и Филхармонија на концерту посвећеном Ђинђићу

Прослављена виолончелисткиња Маја Богдановић и Београдска филхармонија, заједно са диригентом Хауардом Грифитсом, припремају балканску премијеру композиције „Азул“ Освалда Голихова. Концерт ће се одржати 15. марта, на сцени Коларца, а традиционално се посвећује успомени на убијеног премијера Зорана Ђинђића.

Провод уз класичну музику се наставља и после концерта, јер ће се солисткиња наћи у улози ди-џеја на новом филхармонијском афтерпартију у Савамали, од 23 часа.

Азул, аргентинског композитора Освалда Голихова, представља јединствену мешавину танга, циганске музике и мелодија са Блиског истока. Сматра се и једним од најбољих концерата за виолончело у овом веку.

Посебним га чини необичан састав инструмената, па ће публика чути хиперхармонику и то у извођењу њеног изумитеља Мајкла Ворд Бергмана, заједно са невероватно дугачком листом егзотичних удараљки, међу којима су  и Козји нокти.

Дело које је премијерно извео славни Јо Јо Ма, на филхармонијском концерту употпуњују Посвета богу Баху, Зорана Христића и  Божанствена поема, Александра Скрјабина.

„Увек се највише обрадујем када позив дође од Београдске филхармоније и кад њихов тим предложи нешто изазовно. У овом случају, поред тога што је Азул изузетно виртуозно написан, композитор се дефинитивно не плаши да покаже велике емоције, прелепе мелодије али и импровизациони део,“ рекла је Маја Богдановић и додала да се радује што ће после овог, како каже озбиљног, концерта наставити дружење са љубитељима добре музике на озбиљан начин.

„У целом свету људи желе да приближе класику младима, наша Филхармонија увек прави атрактивне догађаје за публику од 0 до150 година. Осим што ћу се наћи за ДЈ пултом и пуштати неке од својих омиљених класичних нумера, придружиће ми се и феноменални енглеско-холандски виолиниста Даниел Роланд са којим смо припремили пар изненађења“, истиче је Богдановић.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена пре почетка концерта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво