Дивљан – неизбрисиви траг...

На данашњи дан пре четири године преминуо је Влада Дивљан, композитор, извођач и стваралац који је оставио неизбрисив траг на музичкој сцени бивше Југославије.

Дивљан (1958-2015) је као гитариста, певач и главна креативна снага култног састава „Идоли“ у првој половини осамдесетих година био заслужан за класике какви су Ретко те виђам са девојкама, Малена, Русија, Небеска тема, Маршал и Она то зна. Из богатог опуса „Идола“, посебно се истиче албум Одбрана и последњи дани (1982). 

Током дуге самосталне каријере после распада „Идола“, Влада нам је подарио Она ради у Руднику/Патуљке, Све лажи света, Однеси ме и, према оцени многих, једну од његових најбољих песама Само једну љубав имам, забележену на мини албуму Четири годишња доба (2012) Владе и „Љетног кина“.

Владин пријатељ и музичар, члан „Невладине организације“, перкусиониста Борис Буњац припремио је нову верзију ове песме коју је Влада снимио са НВО, коју су, осим Буњца чинили и Владини дугогодишњи сарадници и пријатељи басиста Зденко Колар, пијаниста Александар Шандоров и бубњар Марко Миливојевић.

„То је последњи снимак који је 'Невладина организација' направила са Владом пре доста година“, објашњава Борис Буњац. „Остао је сакривен у компјутеру да сачека моју сигурност да ће звучати добро и било му је потребно тачно три године за то. На крају сам микс ипак реализовао у Владином омиљеном програму Logic Pro X, и јесте био у праву када је говорио да ту музика звучи лепше“, додао је Буњац.

На Владину значајну и богату заоставштину подсетио је и прошлогодишњи емотивно величанствени концерт одржан 10. маја на његов 60. рођендан у београдском Центру „Сава“, где су неке од Дивљанових најлепших песама изводили Момчило Бајагић, Корнелије Ковач, Душан Којић Која, Зоран Костић Цане, Небојша Антонијевић Антон, Дарко Рундек, Зоран Предин, Саша Лошић, Дејан Вучетић, Горан Васовић, Бојана Вунтуришевић и бројни други, уз подршку „Невладине организације“ и загребачког „Љетног кина“.

број коментара 0 Пошаљи коментар