Ричард Бона: Стварам музику у правцу где ме срце и ум воде

Обожаваоци га називају афричким Стингом, критичари професионалцем над професионалцима, али је његов наелектрисан начин повезивања са публиком, оно што га заиста дефинише као истинског музичара. Басиста, певач и кантаутор пореклом из Камеруна, Ричард Бона поново ће наступити у Београду у склопу „Мјузиколоџи Баркафе сешнс“ фестивала.

Бона ће са својим бендом, одржати два концерта у култном клубу Битеф Арт Кафе, десетог и дванаестог марта и тако отворити пролећно издање концертног серијала.

Његов вокал, жестока вештина којом доминира бас гитаром, уникатна моћ писања песама и могућност да савлада готово било који инструмент само посматрајући, позиционирали су га као једног од ретких афричких уметника који је стекао недостижну репутацију на светском нивоу.

Ричард Бона, дао је, уочи својих наступа, интерву представницима фестивала.

Публика у Србији је нестрпљиво чекала ваш наредни концерт. Да ли сте знали да имате толико обожавалаца овде?

- Приметио сам на друштвеним мрежама да имам невероватну публику у Србији. Осим у Београду, наступао сам пре неколико година и у Новом Саду. Очигледно сам оставио добар утисак, осећам обавезу да овај пут не изневерим посетиоце вашег фестивала.

Свираћете у Београду и Загребу за време ваше мартовске турнеје. Да ли сте раније наступали у неком од та два града и шта од њих очекујете?

- Да, у Београду сам већ наступао и веома се радујем да поново осетим енергију те публике. Радујем се одласку у Загреб и надам се да и они умеју да се забављају док слушају музику.

Провешћете три дана у Београду, шта желите да видите, поједете и попијете?

- Желим да пробам локалну храну, да сазнам више о култури, али пре свега ме интересује да упознам неке добре људе. Са њима је све укусније и занимљивије.

Многи вас називају џез музичарем, али ваша музика укључује толико различитих музичких стилова. Да ли прихватате ту класификацију или преферирате да стварате музику, без да се ограничавате правцима?

- Ја само стварам музику у правцу где ме срце и ум воде. Не волим да се класификујем као музичар једне врсте. Ако се чује музика, ја желим да је свирам!

Да ли верујете да постоји импровизација у музици?

- Према мом мишљењу, искрено не. Права импровизација настаје у непредвидивим ситуацијама са спонтаном реакцијом. Оно што обично називамо импровизацијом је обична музичка рутина. Ми смо те покрете већ вежбали, самим тим нису импровизација. Импровизација би била: Ходам улицама Београда и одједном ме напада лав! Видите, у таквој ситуацији би била неопходна импровизација.

Које још инструменте свирате осим баса и гитаре?

- Као дете сам свирао на балафону који сам сам направио, а данас - саксофон, трубу, клавир, оргуље, перкусије, хармонику, мбиру.. свирам који год инструмент замислим.

Који музички правац вас тренутно инспирише и да ли тренутно припремате нову музику?

- Тренутно радим на једном фламенко пројекту. Очаран сам ромском музиком, они свирају са толико страсти и то је прелепо.

Шта припремате за овај концерт, на који начин планирате да превазиђете ту лествицу очекивања?

- За почетак не долазим сам, већ доводим целу Ричард Бона групу! Оно што сам схватио кроз време јесте да је неопходно да се мењам како бих стварао бољу музику. Сваки град где наступамо, остави траг на нама, и ми никада више не можемо да поновимо исти концерт. Сваки наредни је другачији, као и наша музика. Тако да гарантујемо потпуно другачије искуство од претходних концерата у Србији, и једва чекамо да засвирамо у клубу Битеф Арт Кафе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво